Joka paikan pinsa

Pinsa on tämän vuoden kuumin ravintolahitti, joka hurmasi suomalaiset kesäterasseilla. Kameleonttimainen pizzan pikkuserkku kannattaa ottaa haltuun viimeistään nyt.
Teksti ja kuvat: Lantmännen Unibake
Pinsa valloitti suomalaiset viime kesänä terasseilla, mutta sitä ei kannata lokeroida vain kesäruoaksi. Pinsan avulla voi lisätä myyntiä niin kahvilaan, cateringyritykseen kuin viinibaariinkin.
Etenkin Rooman alueella suosittu katuruoka pinsa muistuttaa pizzaa mutta on koostumukseltaan hiukan erilainen. Vehnäjauhojen lisäksi pinsan taikinaan lisätään riisi- tai soijajauhoja tai molempia, mikä tekee pinsan sisuksesta kuohkean. Pinsa leivotaan nyt niin trendikkääseen hapanjuureen, mistä pohjaan tulee suloinen happamuus. Myös ulkonäkö eroaa. Pyöreän pizzan sijaan pinsa on ovaali, mikä tekee siitä monikäyttöisen. Vaikka täytettynä leipänä!
Lantmännen Unibake Finlandin tuoreen leipätutkimuksen mukaan suomalaiset, etenkin alle 55-vuotiaat, kaipaavat nimittäin leivältä enemmän elämyksellisyyttä. Heille vitriinin muhkea täytetty leipä on todellinen vaihtoehto perinteisille lounasruoille.
“Heille tärkein valintakriteeri on leivän ulkonäkö ja houkuttelevuus. Hintaa tärkeämpi on vastine rahalle eli runsaat ja kiinnostavat täytteet yhdistettynä arjen normeista poikkeavaan leipään”, kertoo Lantmännen Unibake Finlandin kuluttajatrendeistä vastaava asiantuntija Ida Jouhki.
Jouhki kannustaakin alan toimijoita kehittämään leipätuotteita ennakkoluulottomasti. “Yksi helppo keino lisätä asiakkaiden kaipaamaa elämyksellisyyttä leipätarjontaan voisi olla pinsa. Sen täyttämisessä on vain taivas rajana”, Jouhki vinkkaa.
Helppokäyttöiset verkkokaupat täynnä arkea helpottavia ominaisuuksia.
Tässä pinsalle neljälle käyttöideaa!
- Vitriinin muhkea suosikkisandwich
Kun pinsan paistaa heti sulattamisen jälkeen, täyttää ja taittaa, saa nopeasti kaksi näyttävää täytettyä leipää vitriiniin. Täytteeksi sopivat esimerkiksi paahdetut kasvikset, etenkin munakoiso ja paprika. Kun ne yhdistää basilikamajoneesiin ja mozzarellaan, saa äkkiä täyttävän leivän. Myös sopivasti chilinen paholaisenhillo toimii loistavasti kasvisten parina.
Inspiraatiota täytteisiin voi tietenkin hakea pinsan kotimaasta Italiasta. Kukapa ei rakastaisi perinteistä capresea eli tomaatin, mozzarellan ja basilikan aina toimivaa yhdistelmää? Myös prosciutto, rucola ja parmesaani on klassinen kolmikko, joka sopii myös pinsaan. Kalan ystävät ilahtuvat savulohen, tuorejuuston ja tillin yhdistelmästä. Vegaaninen vaihtoehto valmistuu näppärästi vaikkapa paahdetuista punajuurista pyöräytetystä hummuksesta ja pikkelöidystä punasipulista. Kun täytteeksi lisää vielä falafeleja, pinsa pitää nälkää pitkään. - Kuten pizza, mutta pinsa
Pinsan voi täyttää ja paistaa vallan mainiosti pizzan tapaan. Kaikki rakastavat pizzaklassikoita: margheritaa, vegaaneillekin sopivaa marinaraa, tulista salamia sisältävää diavolaa ja neljän juuston quattro formaggia. Nämä kaikki toimivat loistavasti pinsana.
Saariston mauista inspiroitunut pinsa puolestaan maistuu niin kylmänä kuin lämpimänäkin. Pohja paistetaan smetanan ja ranskankerman kanssa ja täytetään paistamisen jälkeen kylmäsavulohella ja raikkailla mummonkurkuilla.
Pizzan tapaan valmistettu pinsa maistuisi loistavasti vaikka baarin puolella jaettavana pikkusuolaisena juomien seurassa. - Cateringkeikan kätevimmät tarjottavat
Pinsa muuntautuu myös herkulliseksi cateringtarjottavaksi. Sen voi hyvin vain sulattaa, jos tilassa ei ole uunia. Sulatetut pinsat on kätevä leikata ensin näppipaloiksi ja täyttää sitten.
Kasvistäytteeksi sopivat paahdettu munakoiso, paahdettu paprika ja mozzarella. Ranskankerman, pancettan ja nyt niin trendikkään pistaasin yhdistelmä ilahduttaa puolestaan lihaisampien makujen ystäviä. Päälle kannattaa vielä raastaa vähän sitruunankuorta tuomaan raikkautta. - Pieni makea päätös
Pinsa toimii erinomaisesti myös jälkiruokana. Jos on mahdollista käyttää uunia, pinsa kannattaa sivellä ennen paistamista tiramisu- tai kahvisiirapilla. Paiston aikana siirappi karamellisoituu ihanasti pinsan pintaan. Jäähtyneen pohjan voi täyttää mascarponejuustosta ja vispikermasta vatkatulla vaahdolla ja lisätä päälle kauden hedelmiä: loppuvuodesta persimonia tai päärynää, tammikuussa veriappelsiinia ja keväämmällä esimerkiksi mangoa.
Pienet suupalat ilahduttavat cateringkeikan pikkumakeana.
Verkkokauppamme palvelee – tilaa tuotteet kätevästi silloin kun sinulle sopii.



