Näin käytät kasviproteiineja

Haluaisitko tehdä enemmän kasvisruokaa ja lisätä lihattomia proteiineja resepteihin, mutta et ole ihan varma, miten niitä käytetään? Aimo esittelee kasviproteiinin lähteet ja tarjoaa parhaat vinkit niiden käyttöön.
Markkinoilla on runsaasti kasviproteiinituotteita, ja siksi sopivan tuotteen valinta voi olla vaikeaa. Aimo esittelee kasviproteiinivalmisteet käyttötapoineen ja ammattilaisen vinkkeineen.
Gold&Green® Delikaura® 1,5 kg Original
Kaurasta ja palkokasveista valmistettu käyttövalmis kasviproteiinituote. Suhteellisen pienikokoinen, hieman murumainen rakenne.
Mihin ruokiin sopii? Käytä kuten kypsää jauhelihaa. Salaatteihin, nuudeliruokiin, pizzaan, toasteihin, tacoihin ja hodarien täytteeksi. Soveltuu myös keittoihin, kastikkeisiin, pastoihin, uuniruokiin ja wokkeihin.
Miten käytetään? Käytä sellaisenaan, paahda uunissa tai paista pannulla. Lisää keittoihin ja kastikkeisiin vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Ei vaadi hauduttamista.
Kokeile myös! Sellaisenaan kylmissä salaateissa. Delikaura-reseptejä löydät täältä.
Erityisruokavaliot: laktoositon, vegaaninen
Helppokäyttöiset verkkokaupat täynnä arkea helpottavia ominaisuuksia.
Gold&Green® Nyhtökaura® 1,5 kg maustamaton
Valmistettu Delikauran tapaan kaurasta ja palkokasveista. Nimensä mukaisesti nyhtömäinen rakenne, joka imee maut itseensä.
Mihin ruokiin sopii? Kokeile salaatteihin, wrapeihin, tacoihin ja hodareihin. Voi käyttää myös sellaisenaan paksuissa pata- ja vuokaruoissa.
Miten käytetään? Parhaimmillaan maustettuna ja pannulla tai uunissa paahdettuna. Kuumenna ennen käyttöä. Lisää kastikkeisiin vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Ei ole parhaimmillaan keitoissa.
Kokeile myös! Mausta hyvin ja laita täytteeksi kasvispizzaan. Nyhtökaura-reseptejä löydät täältä.
Erityisruokavaliot: Sydänmerkki, laktoositon, vegaaninen
Asiakkaat tilaavat mielellään uudenlaisia kasvisruoka-annoksia juuri ravintolassa, joten tarjoa niitä.
Valio MiFU® 2,5 kg jauhis Original laktoositon
HUOM. maitoproteiini. Kotimaisesta maidosta ja maitoproteiinista valmistettu tuote. 250 grammaa jauhista vastaa resepteissä noin 400 grammaa tavallista jauhelihaa.
Mihin ruokiin sopii? Sopii kaikkiin ruokin, joissa käyttäisit tavallista jauhelihaa. Parhaimmillaan lämpimissä ruoissa.
Miten käytetään? Parhaimmillaan kevyesti paistettuna, mutta voi lisätä ruokiin myös sellaisenaan. Mifujauhiksen voi lisätä missä tahansa kypsennyksen vaiheessa, ei vaadi hauduttamista.
Kokeile myös! Tortillojen täytteeksi. Reseptejä Mifu jauhiksesta löydät täältä.
Erityisruokavaliot: laktoositon, gluteeniton
Kasvisruoan tarjontaa kannattaa lisätä − ja muistaa proteiinit
Kuluttajat haluavat syödä enemmän kasviksia ja kasvissyöntiä kannustetaan lisäämään, sillä se on hyväksi sekä terveydelle että ilmastolle. Ja kyllä lihansyönti on meillä Suomessa vähentynytkin: lihan kokonaiskulutus vuonna 2022 laski noin kaksi prosenttia edellisvuodesta. Etenkin naudanlihaa syötiin vähemmän kuin aiemmin.
Kasvisruoan tarjontaa ravintolassa kannattaa lisätä paitsi ympäristösyistä, myös kysynnän vuoksi. WWF:n tutkimuksen mukaan 78 prosenttia eurooppalaisista toivoo, että kasvisruokaa olisi aina -tarjolla kuntien ruokapalveluissa. Etenkin niin kutsuttu fleksaaminen, eli kasvisruokailun -suosiminen mahdollisuuksien mukaan, on kasvava trendi Suomessakin. Helsinkiläisistä ja turkulaisista kasvissyöntiä suosii jo kaksi viidestä.
Tiedostavat kasvisruokailijat eivät ilahdu pelkistä paistetuista kasviksista: he haluavat ruokaansa kunnolla proteiinia, jotta ateriasta tulee kylläinen olo.
Erilaiset lihankorvikkeet ja kasviproteiinituotteet ovatkin yksi nopeimmin kasvavista elintarvike-ryhmistä. Erilaisia kasviproteiinivalmisteita kannattaakin kokeilla rohkeasti ja tarjota asiakkaille monipuolisia vaihtoehtoja. Asiakkaat tilaavat mielellään uudenlaisia kasvisruoka-annoksia juuri ravintolassa, koska niiden tekeminen kotona voi olla vielä vierasta ja tuntua vaikealta. Kun hyvin tehtyä kasvisruokaa on päässyt maistamaan ravintolassa, sitä kokeilee mielellään kotonakin.
Vinkit ja käyttöideat Petri Nuutinen, Valio Aimo Koekeittiö
Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 4/2023.

Kaikki kasvisruoasta
Haluatko lisätä kasviruoan menekkiä? Tutustu herkullisiin kasvisruokaresepteihimme ja lue myös parhaat vinkit kasviproteiinien käyttöön.