1. Valitse palmuöljytön vaihtoehto
Palmuöljyttömiin tuotteisiin siirtyminen on yksi vastuullisimmista teoista, jonka suklaankuluttaja tai elintarvikealan ammattilainen voi tehdä. Palmuöljyn tuotantoon liittyy ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Ilman palmuöljyä valmistettu suklaa on siten eettisempää ja kuluttaa vähemmän luonnon rajallisia resursseja.
Pandan suklaalevyt on valmistettu ilman palmuöljyä jo vuodesta 2016, ja makeisvalmistajan koko suklaantuotannosta tuli täysin palmuöljytöntä vuonna 2020, jolloin ainesosa poistettiin myös konvehtien valmistuksesta.
2. Suosi sertifioitua
Suklaan sydän, kaakao, on toinen vastuullisuuden kannalta kriittinen ainesosa. Sitä ei nykytiedolla tai -taidoilla voi korvata. Siksi riippumattomien kolmansien osapuolten työ vastuullisemman tuotannon edistämiseksi kaakaon alkuperämaissa on erityisen tärkeää.
Pandan suklaata varten hankittu kaakao on Rainforest Alliance -sertifioitua. Se tarkoittaa, että kaakaon viljelyssä noudatetaan käytäntöjä, joiden tavoitteena on suojella metsiä, ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja tukea työntekijöiden hyvinvointia.
Riippumattomien kolmansien osapuolten sertifikaattijärjestelmät tarjoavat tällä hetkellä parhaan mahdollisuuden tehdä pitkäjänteistä työtä ja saada aikaan positiivista muutosta paikallisesti.
Sertifioinnista kertovat merkinnät löytyvät suklaalevyn kääreestä.