Siirry sisältöön
Pinnalla nyt

Gallup: Mitä haluaisit kertoa nuorelle, joka vasta tulee alalle?

Moni nuori valmistuu pian ravintola-alalle ja suuntaa työelämään. Kysyimme, millaisin vinkein alan konkarit toivottavat heidät tervetulleeksi töihin.

Ole utelias ja kiinnostunut ja jaa omia ajatuksiasi rohkeasti

”Virheitä ei pidä pelätä, eikä miettiä liikaa sitä, ettei osaa. Ei kukaan ole seppä syntyessään vaan harjoittelu tekee mestarin. Kliseitä, mutta täysin totta myös tässä ajassa.

Kaikkea oppii tekemällä, kun on tahtoa, riittävä määrä uteliaisuutta sekä kiinnostusta ruokaa ja muita ihmisiä kohtaan. Kannattaa uskaltaa kokeilla erilaisia juttuja ja kertoa omia ajatuksiaan. Nuorilla on uusia raikkaita näkemyksiä ja tämän ajan tuntemusta, joita yrityksissä on syytä ottaa huomioon.

Elintarviketuotanto Suomessa on ollut vahva toimiala vuosikymmeniä. Vaikka muutoksia ja myllerryksiä on ollut paljon, on kotimaisen elintarviketuotannon tärkeys juuri nyt entistä suuremmassa roolissa. Se on toiminto, jota pitää kehittää ja pitää yllä huoltovarmuuden takaajana sekä omavaraisuuden mahdollistajana. Siksi töitä riittää varmasti tulevaisuudessakin halukkaille tekijöille.”

Niina Nikulainen, myyntijohtaja, Kruunu Herkku

Kannattaa olla kiinnostunut työstä, työtavoista, raaka-aineista ja kaikesta uudesta. Kokeneemmilta kollegoilta kannattaa ottaa oppia, mutta on hyvä muistaa myös se, etteivät hekään ole aina oikeassa. Tarvittaessa asioista saa ja kannattaa olla eri mieltä.

Ravintola-alalla on paljon mahdollisuuksia monenlaiseen urakehitykseen. Työ ei rajoitu pelkkään keittiötyöhön, vaan erilaisia työympäristöjä ja toimenkuvia on runsaasti. Itse olen edennyt 20 vuodessa keittiöapulaisesta PRO-palkituksi tuotekehittäjäksi, minkä lisäksi olen laajentanut osaamistani myös oluiden maailmaan.”

Ville Kivinen, tuotekehittäjä, Espoo Catering

Tietynlainen rohkeus on myös hyväksi. Itse lähdin jo opiskeluaikana ”kahtomaan mualimaa” eli tekemään töitä ulkomaille. Se on antanut ammatillista varmuutta ja uskallusta vieraalla kielellä työskentelemiseen. Myös koti-Suomessa tehdyt työssäoppimisjaksot kannattaa ottaa tosissaan. Olemme täällä Kuopiossakin löytäneet monia uusia talentteja ja alan timantteja meille töihin juuri tuota kautta.”

Sami Päivinen, Food & Beverage Manager, Scandic Kuopio

Tekstit Kati Laszka ja Terhi Pääskylä-Malmström, kuvat Getty Images, Matias Honkamaa, Pia Inberg ja Anna-Kaisa Hänninen
Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 1/2024.


Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla foodservice-alan asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search