Pinnalla nyt
Kansallisherkkuna leipä, smørrebrød

Tumma hapanjuurileipä, ohut kerros voita ja yltäkylläisesti täytteitä. Voileivät eli smørrebrødit ovat Tanskan kulinaristinen lahja maailmalle.
Smørrebrødin historiaa 1800-luvulta tähän päivään
1850-luku: Pieniä voileipiä tarjotaan Kööpenhaminan baareissa ja bodegoissa.
1880-luku: Smørrebrød-ravintolat yleistyvät. Leipien suosittu täyte, maksapasteija, saapuu ruokakauppoihin.
1888: Perustetaan kuuluisa Davidsenin viinibaari, jonka listalla on 178 erilaista smørrebrødia.
1900-luvun alku: Lounasaika lyheni tunnista 29 minuuttiin, eikä kotiin enää ehtinyt lounaalle. Smørrebrød yleistyi lounaana.
1930–1940: Smørrebrødit ovat suosittua ruokaa cocktail-illallisilla.
2006: Moderneja smørrebrødeja valmistava Aamanns Deli & Take Away aukeaa.