Siirry sisältöön
Pinnalla nyt

Kansallisherkkuna leipä, smørrebrød

Vitriini täynnä leipiä

Tumma hapanjuurileipä, ohut kerros voita ja yltäkylläisesti täytteitä. Voileivät eli smørrebrødit ovat Tanskan kulinaristinen lahja maailmalle.

Smørrebrødin historiaa 1800-luvulta tähän päivään

1850-luku: Pieniä voileipiä tarjotaan Kööpenhaminan baareissa ja bodegoissa.

1880-luku: Smørrebrød-ravintolat yleistyvät. Leipien suosittu täyte, maksapasteija, saapuu ruokakauppoihin.

1888: Perustetaan kuuluisa Davidsenin viinibaari, jonka listalla on 178 erilaista smørrebrødia.

1900-luvun alku: Lounasaika lyheni tunnista 29 minuuttiin, eikä kotiin enää ehtinyt lounaalle. Smørrebrød yleistyi lounaana.

1930–1940: Smørrebrødit ovat suosittua ruokaa cocktail-illallisilla.

2006: Moderneja smørrebrødeja valmistava Aamanns Deli & Take Away aukeaa.


Search