Pinnalla nyt
Lounas ilman tarjotinta
Lounaspaikat, joissa ruokailu tapahtuu ilman tarjotinta, ovat viime aikoina huomaamatta lisääntyneet sekä yksityisissä lounaspaikoissa että julkisen puolen ravintoloissa, kouluruokailuissa jne. Miten tähän ollaan päädytty ja miksi kannattaa harkita tarjottimista luopumista?
Ruokahävikin ja ympäristön kuormituksen vähentäminen sekä vastuullisuus yleensä valinnoissa ovat nousseet isoiksi trendeiksi.
Miksi tarjottimista on luovuttu
- Lounaan nauttiminen ilman tarjotinta säästää vuodessa noin 150 litraa puhdasta vettä /henkilö
- Tutkimuksen mukaan annoskoko on pienempi ilman tarjottimia tapahtuvassa ruokailussa
- Ruokahävikki on selvästi pienempää
- Tarjottimista luopuminen rauhoittaa ruokailua
- Ruuan arvo ja merkitys kasvavat – laitosmaisuus jää pois
- Erillisten leipälautasien käyttö vähenee
- Ympäristön kuormitus pienenee: Astianpesu kuluttaa jopa 80 keittiön käyttämästä kemiasta ja niiden osuus sähkönkulutuksesta ammattikeittiöissä on n. 40 %
- Kustannusten säästö: tarjottimet, pesuaineet, vesi, sähkö, palkkakustannus, kone, huolto
- Tuottavuuden kasvu: 200 tarjottimen pesuun kuluu noin yksi työtunti
”Pieni askel yksittäiselle ihmiselle kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen.”