Siirry sisältöön
Pinnalla nyt

Mitä ruoan ostajan pitää tietää vastuullisuudesta?

Mitä ruoan ostajan pitää tietää vastuullisuudesta?
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Ruoka-ammattilaiset tekevät päivittäin päätöksiä siitä, millaisilla mauilla ruokailijoita ilahdutetaan ravintoloissa, kouluissa ja sairaaloissa. Ruoan pitää täyttää lounastajien vatsat. Sen lisäksi ruokailijat odottavat, että ateria on tehty vastuullisista raaka-aineista. Mitä ruoan ostajan pitäisi osata selvittää vastuullisuudesta?

Mitä suomalaiset ajattelevat vastuullisuudesta?

Kesällä 2017 teimme tutkimuksen, jossa kysyimme suomalaisten ajatuksia ruoasta ja vastuullisuudesta. Kaksi kolmasosaa 1 000 vastaajasta kertoi kiinnittävänsä huomiota ruoan vastuullisuuteen paljon tai melko paljon ja vain kuusi prosenttia ei ollenkaan. Ruoan puhtaus ja turvallisuus oli tärkeää vielä tätäkin isommalle joukolle.

Kotimaisuus, eläinten hyvinvointi, ruoan puhtaus sekä ympäristöystävälliset tuotantotavat olivat 18-75-vuotiaille suomalaisille tärkeimpiä asioita. Ruoan puhtauden yhteydessä esille nousivat esimerkiksi eläimille annettavat antibiootit, elintarvikkeiden lisäaineet sekä kasviensuojeluaineet.

Ruoan vastuullisuudella siis on merkitystä useimmille ruokaostoksia tekeville suomalaisille. Samat ihmiset odottavat vastuullisuutta myös siltä ruoalta, jota he syövät töissä tai jota lapsi syö päiväkodissa. Me ruokafirmat ja ammattikeittiöt voimme yhdessä varmistaa, että ruoan vastuullisuus on kunnossa.


Search