Siirry sisältöön
Luettavaa tuotteista

Oltermanni on suomalaisten suosikkijuusto

Oltermanni on suomalaisten suosikkijuusto

Tiesitkö, että Oltermanni, mieto ja laadukas kermajuusto, on ollut suomalaisten suosiossa jo yli 40 vuotta – eikä sitä alun perin edes tehty myyntiin?

Miten Oltermanni syntyi?

Oltermannin tarina sai alkunsa Valion 75-vuotisjuhlista vuonna 1980. Maidontuottajille haluttiin antaa lahjaksi oman talon tuote, ja tuotteeksi valikoitui juusto. Malli sylinterin muotoiseen juustoon haettiin ruotsalaisten suosikkijuustosta Hushåll¬sostista. Aikataulu oli tiukka ja mahdottomalta tuntuva tehtävä annettiin Edam-juustoon erikoistuneelle Isonkyrön meijerille. Se valmisti onnistuneesti noin 120 000 kilon painoista mietoa ja pitsimäistä murukolojuustoa, joita jaettiin juhlapakkauksessa maidontuottajille ja juustomeijerien henkilökunnalle. Vastaanotto oli riemukas.

Miten Oltermanni päätyi myyntiin?

Sana hieman happamasta, kermaisesta ja raikkaasta juustosta kiiri niin, että kaupalliselta osastolta jo pian kyseltiin, miksi juustoa ei ole myytäväksi. Pyyntöön vastattiin, kun seuraavana vuonna juusto tuotiin vähittäiskauppaan. Nimekseen juusto sai Oltermanni, joka tarkoittaa ammattikunnan, kylän tai killan vanhinta. Juustoa myytiin heti miljoona kiloa, kaikki varastot tyhjiksi. Kysyntä oli niin kova, että juustoa alettiin valmistaa myös Valion Ylitornion ja Mikkelin osuusmeijereissä. Vuonna 1993 valmistus keskitettiin Pohjanmaalle Valion Haapaveden tehtaalle, jonka kapasiteettia jouduttiin kasvattamaan useammankin kerran 2000-luvulla. Yli puolet tuotannosta menikin rajan yli Venäjälle.

Miten Oltermanni on vuosien saatossa muuttunut?

Oltermanni-tuoteperhe on vuosien saatossa kasvanut vastaamaan kuluttajien tarpeisiin: valikoimaan on tullut muun muassa kevyempiä 17 ja 9 rasvaprosentin juustoja, luomua ja vähempisuolaisia versioita sekä uusia makuja, kuten cheddar, tilsit ja port salut. Höylättävän juuston rinnalle on tullut raastetta ja viipaleita.

Miten Oltermanni valmistetaan?

Oltermanni valmistetaan tänäkin päivänä puhtaasta suomalaisesta maidosta ilman lisäaineita. Yhteen juustokiloon tarvitaan noin 10 litraa maitoa. Maito kerätään noin 650 tilalta, jotka sijaitsevat pääosin 50 kilometrin säteellä Haapaveden tehtaalta. Sen jälkeen noin 700 000 litraa maitoa vuorokaudessa muuttuu juustolan teräskattiloiden, muottien ja valutustunnelin uumenissa juustoksi. Kypsytys kestää vähintään neljä viikkoa, ja pakkauslinjalla juustot saavat ylleen tutun keltaisen silauksen. Alkuperäisessä pakkauksessa oli Isonkyrön osuusmeijeri, mutta nykyisin kuvassa komeilee Saukkolassa sijaitseva meijerimuseo.

Tip icon

Tärkeitä vuosilukuja Oltermannin historian ajalta

1980
Valio Oltermanni® tehtiin valiolaisille maidontuottajille Valion 75-vuotislahjaksi.

1981
Valio Oltermanni® saapuu kauppoihin ja tie Suomen suosituimmaksi juustoksi alkaa.

1997
Kevyempi vaihtoehto Valio Oltermanni® 17 % tulee myyntiin.

2001
Herra Oltermanni esiintyy ensi kertaa mainoksissa.

2012
Kuluttajien toiveisiin vastataan, kun Valio Oltermanni® 17 % Luomu™ tulee markkinoille.

2021
Tuoteperhe kasvaa hyvin sulavalla ja täyteläisellä Valio Oltermanni® Monterey Jackillä.


Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla foodservice-alan asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search