Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Salaattipöydän ABC

Salaattipöydän ABC
Tuomas Hämäläinen
Keittiömestari

Työssäni Valio Aimo koekeittiöllä suunnittelen, kokeilen, maistan ja toteutan, eli saan päivittäin tehdä juuri sitä, mitä rakastan, ja kirjoittaa siitä.

Rakenna 16 komponentin salaattibuffa niin, että edullisimmat raaka-aineet ovat alussa ja kalliimmat lopussa. Herätä matkan varrella kaikki aistit!

Salaattia, raastetta, hedelmiä, juustoja ja monipuolisesti hiilihydraatteja sekä proteiinia. Koko komeus kruunataan tietenkin hyvillä kastikkeilla, tahnoilla sekä siemenillä tai vaihteluksi nachoilla.

Salaattipöydässä on helppo muistaa sesonkiajattelu ja pistää tarjolle kauden parhaita kasviksia ja hedelmiä. Esillepanossa ei kannata himmailla vaan väreillä saa leikkiä ja ilotella. Tällä muistilistalla onnistut varmasti!

 1. Pohjalle salaattia Aloita linjasto rapealla salaatilla ja vihersalaatilla. Pidä huolta, että salaatti pysyy raikkaana ja houkuttelevana koko tarjoilun ajan.
 2. Päälle raastetta Tee juureksista meheviä raasteita, jotka täyttävät vatsaa ja monipuolistavat vitamiinien ja hivenaineiden saantia.
 3. Jotain raikasta Tuo salaattiin raikkautta esimerkiksi tomaatilla, kurkulla tai erilaisilla hedelmillä. Muista ilotella väreillä ja hyödyntää sesonkiajattelua.
 4. Pikkasen parempaa Tarjoile raaka-ainetta jatkojalostettuna: paahdettuna, grillattuna, pikkelöitynä, marinoituna tai maustettuna kiinnostavasti. Yllätä asiakas!
 5. Vielä hiilaritankkaus Edulliset hiilihydraatit, kuten nuudeli, peruna tai pasta, ovat loistavia katteen tuojia, joten panosta niiden monipuolisuuteen ja herkullisuuteen.
 6. Kastikkeet, tahnat, dipit… Näissä riittää vaihtelunvaraa. Toisitko makua kasvipohjaisella etnisellä tahnalla, maitopohjaisella dipillä vai majoneesilla?
 7. Kruunaa juustolla Juusto tuo salaattiin proteiinia, mutta myös makua. Kiinnitä huomiota myös koostumukseen, eli vaihtele kovien, pehmeiden ja raejuuston välillä.
 8. Päätä proteiiniin Vaihtele pääproteiineja ja varmista, että tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto. Pakastetuotteita käyttäessä muista nopea kuumennus, maustaminen tai marinointi ja jäähdytys ennen tarjoilua.

Tuomaksen vinkit

 • Vaihtelua ja houkuttelevuutta lisäävät myös astioiden eri koot, muodot, värit ja materiaalit.
 • Muista tarjota leipää tahnojen ja dippien kanssa. Näin asiakkaan vatsa täyttyy kustannustehokkailla raaka-aineilla.
 • Tarjoa nachot, sipsit, siemenet ja pähkinät huoneenlämpöisinä.

Search