Työvoimapula uhkaa ravintola-alaa – kuka tulisi töihin?
Kiinni vai auki, ulos vai sisään? – Ravintoloiden ovet ovat heiluneet viime vuosina moneen suuntaan. Asiakkaat eivät aina ole päässeet koronarajoitusten vuoksi sisään, ja samaan aikaan moni ravintola-alan työntekijä on kävellyt ulos ja vaihtanut alaa. Rajoitusten helpottaessa työvoimapula on todellinen, ja moni ravintoloitsija jännittää tulevaa.
”Olen ennakoinut ja palkannut jo hyvissä ajoin työntekijöitä uusiin ravintoloihini”, Along-kod Iamruang, Bangkok 9 -ravintolaketjun omistaja kertoo.
Bangkok 9 -ravintolat tarjoavat autenttista thaimaalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita katuruoka-annoksista. Keittiöön tarvitaan thaimaalaisen keittiön salat tuntevia kokkeja, joita Iamruang on palkannut suoraan Thaimaasta. Hän on huomannut, että monet muutkin ravintolat etsivät nyt työntekijöitä ulkomailta. Työluvat ja muu byrokratia hoituvat Maahanmuuttoviraston avustuksella. Siellä tunnistetaan jo ilahduttavasti ravintola-alan työvoimapula.
”Työluvan saaminen kyllä kestää edelleen kovin kauan. Siksi hankinkin luvat etupainotteisesti, jotta kaikki on valmista, kun työntekijöitä tarvitaan”, Iamruang sanoo.
Jos osaavia tekijöitä ei ole, kouluttaminen voi olla hyvä keino saada alalle lisäkäsiä.
”Olen kouluttanut useita työntekijöitä oppisopimuksella tarjoilijoiksi tai kokeiksi. Ravintolani ovat niin erikoisalaa, ettei suomalaisella kokin ammattitutkinnolla ja pihvin paistamisella pärjää.”
Töissä kynsin hampain
Epävarmoina aikoina moni ravintoloitsija on lomauttanut työntekijänsä. Alongkod näkee asian kuitenkin toisin.
”Yritän pitää kaikki töissä. En halua lomauttaa, etteivät työntekijät katoa. Mieluummin pyöritän tappiollista toimintaa hetken kuin lomautan. En vain pysty, enkä halua.”
Työntekijöiden pysyvyyteen voi totta kai vaikuttaa myös palkalla ja erilaisin bonuksin. Mitkä ovat Alongkod Iamruangin vinkit?
”Palkan tulee olla kohtuullinen ja lisäksi pitää järjestää riittävästi vapaita iltoja ja kehittymismahdollisuuksia. Työntekijöiden huomioiminen vähintään vuosittain on tärkeää. Aina välillä yllätän pienillä arvonnoilla ja muilla kivoilla pikkujutuilla.”
Teksti: Elisa Ojala, kuva: Kirsi-Marja Savola
Lue lisää asiakastarinoita:
Verkanappulat erottuu ruoalla
Share Catering
3 Kaverin Jäätelöt
Bistro O Mat, ensimmäinen laatuaan
Espoo Catering valmistaa kouluruokaa vertaansa vailla
Kruunu Herkku ja 22 paistinpannua, 5 pataa sekä 60 kokkia
Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa
Koko Suomen toimitustukku
Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.
Pääkaupunkiseudun pikatukut
Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.
VALO Tilauspalvelu
VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.