Vastuullisuus on monen asian summa
Fiksuilla valinnoilla ruokavalion ravitsemuksellisuus paranee ja hiilijalanjälki pienenee lähes huomaamatta.
Mikä hiilijalanjälki?
Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen tai toiminnan aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy. Hiilijalanjälkilaskennassa metaani (CH4), typpioksiduuli (N2O) ja muut kasvihuonekaasut muutetaan hiilidioksidiekvivalenteiksi eli yhteismitalliseen muotoon. Eri ruokien hiilijalanjäljen luotettava vertailu on toistaiseksi hankalaa, koska laskentakäytännöt ovat kirjavat.
Maidon hiilijalanjälki, CO2ekv / 1 l | |
---|---|
Valio | Globaali keskiarvo |
0,7 – 1,4 | 2,5 |
Maidon hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy alkutuotannossa, 40-50 % lehmien pötsikäymisessä ja lantavarastossa 35-45 % rehuntuotannossa.
Maidontuotannon metaanipäästöt ovat pienentyneet 60 vuodessa noin 55 % ja litrakohtaisesti noin 35 %
Lautaselle vastuullisesti
Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa mietitään, miten julkisia ruokapalveluita tuottavien ammattikeitti iden vastuullisuushaasteita voisi ratkaista. Keinoja on paljon!