Siirry sisältöön
Pinnalla nyt

Vastuullisuus on monen asian summa

Vastuullisuus on monen asian summa

Fiksuilla valinnoilla ruokavalion ravitsemuksellisuus paranee ja hiilijalanjälki pienenee lähes huomaamatta.

Mikä hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen tai toiminnan aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy. Hiilijalanjälkilaskennassa metaani (CH4), typpioksiduuli (N2O) ja muut kasvihuonekaasut muutetaan hiilidioksidiekvivalenteiksi eli yhteismitalliseen muotoon. Eri ruokien hiilijalanjäljen luotettava vertailu on toistaiseksi hankalaa, koska laskentakäytännöt ovat kirjavat.

Maidon hiilijalanjälki, CO2ekv / 1 l
ValioGlobaali keskiarvo
0,7 – 1,42,5
Lehmiä laitumella

Maidon hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy alkutuotannossa, 40-50 % lehmien pötsikäymisessä ja lantavarastossa 35-45 % rehuntuotannossa.

Maidontuotannon metaanipäästöt ovat pienentyneet 60 vuodessa noin 55 % ja litrakohtaisesti noin 35 %

Silkakkapihvit

Lautaselle vastuullisesti

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa mietitään, miten julkisia ruokapalveluita tuottavien ammattikeitti iden vastuullisuushaasteita voisi ratkaista. Keinoja on paljon!


Search