Siirry sisältöön
Nainen seisoo kattila päässään ja pitää käsissään tarjoiluottimia.

Taukohuone-palsta

Hups, tekevälle sattuu! Kun homma ei mene putkeen, opin muistaa usein loppuelämänsä. Alan ammattilaiset kertovat kömmähdyksistään.

Toimitusjohtaja pukkikeikalla ja riehaantunut rullakko

Rullakko liiskautuneine tavaroineen

”Kerran kuljettaessani tilauksia kuorma-auton perälaudalta putosi rullakko alas. Soitin asiakkaalle, että näin oli valitettavasti käynyt ja tilaus viivästyy. Asiakas sanoi, että se ei haittaa, tavarat voi silti tuoda. Näky oli oikeasti ihan karmea ja nauratti ajatuskin, että olisin vienyt rullakon liiskautuneine tavaroineen asiakkaalle. Vein rullakon takaisin varastolle ja se meni hävikkiin. Asiakas sai tilauksensa todennäköisesti pikatoimituksena.”

Pukkikeikkaa pukkaa

”Muutamia vuosia sitten sain idean jakaa henkilökunnan joulumuistamiset pukeutuneena joulupukiksi. Yhden ravintolamme pihalla törmäsin naapuriyrityksen henkilöön, joka hädissään kysyi voinko jeesata, kun heille tilattu pukki oli juuri peruuttanut tulonsa. No, mikäs siinä. Kävin heittämässä keikan ja annoin lähtiessä käyntikortin. Muutaman päivän kuluttua puhelin soi. Siellä tämä samainen apua pyytänyt henkilö kysyi, voisiko toimitusjohtaja hoitaa lahjojen jaon ensi joulunakin. Ja onnistuihan se!”

Bussilasteittain asiakkaita

”Työskentelin kioskilla lähellä suosittua nähtävyyttä. Kausi oli jo lopuillaan ja päivä oli hiljainen, joten jäin tekemään vuoroa yksin toisen työntekijän lähtiessä asioille. Yhtäkkiä kioskin eteen pysähtyi kolme bussillista nälkäisiä tanskalaisturisteja! Hevosenkengän muotoisessa kioskissa oli kaksi luukkua, joista toisesta myytiin lämmintä ruokaa, toisesta jäätelöä ja muita kioskin antimia. Jono muodostui molemmille luukuille, joten otin toisella puolella vastaan ruokatilauksia ja kävin pihvien paistuessa toisella puolella pyörittelemässä jäätelöpalloja. Tovi ja muutama hikikarpalo siinä vierähti, mutta kaikki tulivat palvelluiksi. Pidän tätä vielä 25 vuoden jälkeenkin tulikasteena, jonka ansiosta uskon selviäväni tilanteesta kuin tilanteesta.”


Kallistuva kakku ja lentäviä lautasia

Uhkaavasti kallistuva kakku

”Morsian oli löytänyt upean kakun Pinterestistä ja toivoi samanlaista häihinsä. Korkea kerroskakku piti toteuttaa ilman tukikeppejä, vaikka kerroin sen olevan mahdotonta. Sulhanen toivoi morsiamen saavan haluamansa kakun, joten sellainen sitten tehtiin. Kaikki näytti hyvältä hääpäivään asti. Päivä oli kuuma, ja puheiden ollessa vielä kesken kakku alkoi vaarallisesti kallistua. Tarjoilija laittoi kumihanskat käteen ja piteli tyynesti kakkua pystyssä, kunnes kaikilla oli pala lautasella.”

Uuniin unohtuneet leivät

”Takana oli pitkä päivä, kuten leipomossa yleensäkin, ja lähdin illalla väsyneenä kotiin. Tulin aamulla töihin ja laitoin uunin päälle, kunnes aloin ihmetellä, mikä leipomossa oikein käryää. Uunin perukoille oli illalla unohtunut läjä leipiä, jotka olivat hiiltyneet mustiksi ja kärventyneet kolmasosan kokoisiksi tavallisesta. Ne muistuttivat pikemminkin lääkehiiltä kuin leipää. Nappasin leivistä kuvan ja postasin sen someen, kun oli parahultaisesti Black Friday tulossa.”

Särkyviä astioita

”Olin ravintolan salissa iltaserviisissä, ja ravintola oli aivan täyteen buukattu. Tiedossa oli kiireinen ilta. Menin blokkaamaan lautasia ensimmäisen ruokalajin jälkeen. Kiireessä ajattelin ottaa kannettavaksi hieman enemmän lautasia. Pöydässä oli erimallisia ja -kokoisia lautasia, joita pinosin käsilleni, kunnes horjahdin. Koko pino kaatui komeasti räiskyen pitkin lattioita. Koko sali hiljeni ja baaritiskiltä kääntyi − Tomi Björck − katsomaan tilannetta. Björck oli hetken hiljaa ja alkoi sitten taputtaa. Sen innoittamana koko sali puhkesi raikuviin aplodeihin, ja minä kumarsin naama punaisena joka suuntaan. Aika nopeasti tuli siivottua jäljet ja mentyä tiskinurkkaan piiloon.”

Lihat karkumatkalla

”Teimme tarjoilut häihin. Keittiömme oli remontissa, joten lihat piti valmistaa etäämmällä ja kuljettaa autolla juhlapaikalle. Häävieraat olivat jo tuvassa, kun tajusimme, että lihat jäivät pihasta jo poistuneen auton kyytiin. Tuohon aikaan ei vielä ollut kännyköitä, joten kokki hyppäsi moottoripyörän selkään ja lähti takaa-ajoon. Operaatio onnistui, ja häävieraat tulivat ruokituiksi.”


Kokkausta nostokurjessa ja tuskanhikeä leipomolinjalla

Ei taida ikä riittää

”Olin kesätöissä kioskissa. Kerran lähistöllä oli festarit, ja alaikäiset yrittivät ohi kulkiessaan saada ostettua alkoholia ja tupakkaa. Päivän päätteeksi olin jo lopen kyllästynyt kysymään papereita. Kioskiin tuli teinipoika, joka kasaili tiskille kaikenlaista, lopuksi myös alkoholia. En jaksanut kysyä henkkareita vaan totesin tympääntyneenä, että kaikkea muuta voin hänelle myydä, mutta en alkoholia enkä tupakkaa. Asiakas kaivoi taskustaan paperit. Hän oli 25-vuotias nainen. Hävetti niin paljon, että pyytelin vuolaasti anteeksi ja annoin kaupan päälle suklaalevyn.”

Korkeanpaikan kammoista kokkailua

”Muutamia vuosia sitten minua pyydettiin kokkaamaan Dinner in the Sky -tapahtumaan. Suostuin sen kummempia ajattelematta. Eipä olisi kannattanut. Pakokauhunsekainen kokkaaminen nostokurjen nokassa 50 metrin korkeudessa ei ole ihan paras tapa siedättää korkean paikan kammoa.”

Lautaan jämähtäneet leivät

”Testasimme leipomon isolla linjalla leipätuotetta. Leivät menivät nostatuskaappiin, mutta kun ne tulivat sieltä ulos, yksikään leipä ei irronnut laudasta. Asiakas onneksi naureskeli ja sanoi, että saan anteeksi, kun irrottelen ne kaikki. Niitä sitten raaputettiinkin irti kaksi tuntia. Saatiin kerralla aika paljon biojätettä aikaiseksi. Siinä opin hikisen työn kautta, että raaka-aineiden punnitsemisessa pitää olla todella tarkkana.”

Itä ja länsi meni sekaisin

”Vuosituhannen vaihteessa kuljetustoimintaa keskitettiin, ja Joensuun lastauspaikka vaihtui Jyväskylään. Se oli aikaa ennen navigaattoreita, eli suunnistus hoitui kartoilla. Ensimmäisenä lastauspäivänä kuljettaja oli lastannut kuorman kyytiin ja lähtenyt mielestään kohti Joensuuta. Puolen tunnin ajon jälkeen hän oli ihmetellyt täysin vierasta maisemaa ja Tampere-kylttejä. Soitto kuljetuspäällikölle selvensi, että hän olikin lähtenyt idän sijaan ajamaan kohti etelää ja Tamperetta. Ei siinä muuta kuin auto Muuramessa ympäri ja oikeaan suuntaan. Sattuu sitä ammattilaisillekin.”


Kala hauteessa ja viinit sylissä

Hauteeseen luiskahtanut kalavuoka

”Vein kalaa ja kastiketta dieettilinjastoon kymmenen minuuttia ennen ruokailun alkua. Linjaston rimat olivat huonosti paikoillaan ja vuoka tipahti vesihauteeseen. Onneksi saatavilla oli samaan ruokavalioon sopivia kappalemaisia kalatuotteita ja uunikin oli valmiiksi lämpimänä. Sain uudet ruoat esille vain kaksi minuuttia myöhässä. Haude näytti kamalalta, mutta onneksi asiakkaat eivät sitä vuokien alta nähneet.”

Yrttejä vähän reilummin kädellä

”Yrttejä tilatessani luulin tilaavani kappaleita, mutta olinkin ottanut laatikoita. Tulipahan sitten yrttejä useamman viikon tarpeisiin.”

Viinit pomon syliin

”Olin saanut ensimmäisen hotellialan kesätyöni vastaanottovirkailijana, ja jo ennen ensimmäistä työpäivää minut kutsuttiin tiimin virkistysiltaan. Istuin hotellinjohtajaa vastapäätä ja hermostuksissani kaadoin punaviinit pöydän yli suoraan hänen syliinsä. Enpä silloin tiennyt, ettei se jää viimeiseksi kerraksi – jokainen tarjoilua tehnyt varmasti muistaa hetken, kun on tahrinut asiakkaan vaatteet.”

Hilpeyttä herättävä titteli

”Haimme taannoin makeistehtaallemme työntekijää ja laitoimme paikasta ilmoituksen muutamiin paikallislehtiin ja nettiin. Pian julkaisun jälkeen huomasimme, että ilmoitus herätti kovasti hilpeyttä ja pöhinää eri somekanavissa. Ilmeisen moni oli valmis uudelle uralle, kun titteliksi olisi tullut suukkokeittäjä! Naurattihan se sitten meitäkin, vaikka tuotannon suukkolinja on meille aika arkinen juttu.”


Sushikoulua ja suolattuja munkkeja

Kinkkiset ruokavaliot

”Asiakkaan annoksessa oli monta huomioitavaa allergeenia. Olin tosi tarkkana, että kaikki menee nappiin. Kaikki menikin, kunnes tarjoilija tuli keittiöön huutamaan, että asiakas poistui juuri taksilla kotiin, kun hänen vatsansa meni sekaisin. Olin huomioinut kaikki muut jutut, mutta laittanut burriton kasvistäytteen tilalle lihaa, eikä asiakas ollut syönyt lihaa moneen vuoteen. Kaikesta huolimatta asiakas antoi kömmähdyksen anteeksi ja siitä lähtien olen todellakin muistanut valmistaa erityisruokavaliot oikein.”

Ammattilainen asialla

”Olin töissä ravintolassa, joka järjesti sushi-kouluja ryhmille. Saimme asiakaskeikan, mutta kaikki ravintolan sushiosaajat olivat silloin varattuina, joten minut hälytettiin avuksi. Minulla ei ollut mitään kokemusta susheista, joten olin kauhuissani. Olin saanut jouluna vaimolta lahjaksi sushikirjan, joten luin sen kannesta kanteen ja opettelin kaiken nippelitiedon, jolla pystyin pätemään. En ollut koskaan itse tehnyt susheja enkä osannut näyttää mallia, joten ohjeistin asiakkaat tekemään ne itse. Kukaan ei onneksi aavistanut mitään, tai ei ainakaan sanonut!”

Viestikapula tipahti matkalla

”Koronan aikana jouduimme työvoimapulan vuoksi muuttamaan ruokalistaa lyhyellä varoajalla. Reseptin mukaan tarjolla piti olla lihapullia kastikkeessa, mutta päätimme korvata kastikkeen kylmällä dipillä. Hieman myöhemmin sain asiakaspalautetta, jossa kermaviilikastikkeessa tarjoiltujen lihapullien kerrottiin olleen erikoinen elämys. Piti ihan pysähtyä miettimään, miten tässä näin kävi.”

Sokeri vaihtui suolaksi

”Joku oli yön aikana vaihtanut sokeritonkan tilalle suolan, enkä huomannut sitä. Sokeroinnin sijaan vappumunkit saivatkin suolauksen. Palaute tuli saman tien asiakkaalta kysymyksen kera: yritetäänkö täällä saada ihmisiä juomaan enemmän?”


Search