Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Edellisen päivän lounas muuttuu salaattibuffetiksi – ja samalla hävikistä tulee hyvikkiä

Salaattibuffetin raaka-aineita kulhoissa

Valio Aimo Koekeittiö järjesti henkilöstöravintolassa hyvikkitempauksen, jossa asiakkaat pääsivät osallistumaan hävikin minimointiin herkullisella tavalla. Lue, miten uudenlainen salaattipöytä toteutettiin ja kuinka paljon se vähensi salaattilounaan kustannuksia.

Esimerkiksi näin lounasruoka muuttui salaattibuffetin antimiksi:

  • Tomaattikastike -> Romesco-tahna
  • Jasmiiniriisi -> Yrtti-kikhernesalaatti
  • Melanzanen munakoiso -> Zacuska-munakoisotahna
  • Nuudelit -> Dandan-nuudelisalaatti

Lisäksi erilaisia tarjolla olleita lihoja marinoitiin ja kasviksia pikkelöitiin, ja niitä laitettiin salaattipöytään tarjolle sellaisinaan.

Arvokkaat opit hyvikin kannattavuudesta

Hämäläinen kertoo, että kokeilupäivien tarkoituksena oli selvittää, mitä kannattaa oikeasti ottaa huomion suunnitellessaan kustannustehokasta lounasta. ”Halusimme haastaa suunnittelemaamme lounaskokonaisuutta monipuolisesti, ja muokata sitä hieman päivittäin. Näin saimme monipuolista dataa siitä, mikä toimii ja mikä ei”, hän kertoo.

Yksi tärkeimmistä opeista kokeilussa oli salaattipöydän onnistunut kokoaminen niin, että peräti 75% komponenteista syntyi edellisen päivän ylijäämästä tai keittiön varastossa jo valmiiksi olemassa olevista raaka-aineista. Tämä pienentää raaka-ainekustannuksia huomattavasti! Merkittävää kustannustehokkuutta toi myös pääraaka-aineiden annostelu valmiiksi kippoihin: se vähensi proteiinin menekkiä 50%.

Vaikka raaka-ainekulut olivat pienemmät, ei se vaikuttanut asiakkaiden arvomielikuvaan lounaasta. Kun asiakkaita pyydettiin arvioimaan lounaan raaka-aineiden kustannuksia, he veikkasivat että normaalina päivänä salaattilounaan raaka-aineet kustantavat ravintolalle keskimäärin 3–4 euroa per henkilö, kun taas testipäivinä lounaan raaka-aineiden kustannukseksi arveltiin 4–5 euroa per henkilö. Todellisuudessa lounaan raaka-ainekustannukset olivat huomattavasti pienemmät kuin normaalina päivänä, mutta salaattipöydän runsaus, normaalista poikkeavat raaka-aineet sekä ”ravintolatyyppiseksi” kuvattu tarjonta nostivat lounaan arvomielikuvaa asiakkaiden silmissä todellisia kustannuksia korkeammaksi.

Tärkeimmät opit tiivistettynä – mieti näitä lounasta suunnitellessasi:

  • Hyvikki tuo lisäarvoa jopa rahallisesti. Samoista raaka-aineista saadaan irti maksimaalinen arvo, kun niitä hyödynnetään suunnitelmallisesti.
  • Seuraa toimintasi tuloksia ja muokkaa niitä tarpeen mukaan.
  • Buffetin järjestys määrää valintojen suunnan. Suunnittele se huolella.
  • Tunne asiakkaasi ja tee toteutus heitä ajatellen, mutta hyvikki edellä.
Kalastaja esittelee kalasaalista meren äärellä

Kiinnostuitko?

Autamme sinua mielellämme liiketoimintasi haasteissa. Kysy lisää!


Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla foodservice-alan asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search