Siirry sisältöön
Luettavaa tuotteista

Hulluna AURA® juustoon

Hulluna AURA® juustoon

Hapan ja kermainen sinihomejuusto valmistuu käsityönä perinteisellä reseptillä. Sillä on Facebookissa yli 100 000 tykkääjää.

Miten AURA sinihomejuusto syntyi?

Moni loistokeksintö on syntynyt sattumalta. Näin uskotaan käyneen myös homejuuston kohdalla, sillä Etelä-Ranskassa kalkkikiviluolaan unohdettuun juustoon tarttui paikasta bakteerikantaa, joka synnytti Penicillium Roquefort -homekasvustoa. Uusi maku ihastutti, ja juustoa alettiin valmistaa tarkoituksella sillä tavoin. Kalkkikiviluolia ei ollut mailla eikä halmeilla, kun 1930-luvulla tanskalainen juustomestari Maurits Rasmussen yritti pähkiä, miten hän saisi valmistettua suomalaisille roquefort-tyyppistä sinihomejuustoa, ja vieläpä lampaanmaidon sijaan lehmänmaidosta. Vuonna 1934 alkoi tapahtua, kun Rasmussen sai suunnitella Turun meijeriin ajanmukaisen juustolan ja kypsytyskellarin. Vuotta myöhemmin päivänvalon näki suomalaiseen makuun sopiva kirpeän hapan ja kermainen sinihomejuusto, joka sai nimensä Aurajoen mukaan.

Miten AURA sai nykymuotonsa?

Ennen sota-aikaa juusto oli vain harvojen herkkua. Sota-¬aikana maidosta oli pulaa ja lähes kaikki juusto varattiin puolustusvoimien käyttöön. Kun juuston jakelusäännöstely loppui 1948, juuston suosio lähti kasvuun. Alun perin AURA juustoa valmistettiin kuuden kilon kiekkoina, mutta kun 1940-luvulta lähtien palvelutiskit vähenivät, lanseerattiin juustosta nykyäänkin tuttu kolmiopala. Jo tuolloin pala sai foliokääreen, jossa on Turun tuomiokirkon kuva. Vuonna 1968 juuston valmistus siirtyi Äänekosken tehtaalle, jossa sen tuotanto on edelleen. Juuston tärkein raaka-aine, eli suomalainen maito, kerätään lähitiloilta.

Miten AURA valmistetaan?

AURA valmistetaan yli 80 vuotta vanhan re¬sep¬tin mukaan: se keitetään, kypsytetään ja pakataan. Homeeksi kelpaa vain Penicillium Roquefort -homekanta. Kahteensataan kiloon homejuustoa tarvitaan 10 000 litraa maitoa ja vain 7 grammaa sinihomeviljelmää. Valmistukseen liittyy paljon käsityötä: keitetty ja muotissa puristunut juusto irrotetaan ja suolataan käsin. Sen jälkeen siihen laitetaan reikiä, jotta home saa happea ja alkaa kasvaa. Pari viikkoa kellarissa tuo homeen juuston sisälle ja pintaan. Lopuksi juustot muhivat makua kylmävarastossa. Ennen pakkausta juuston ulkonäkö, maku ja rakenne tarkistetaan, minkä jälkeen kolmen kilon kiekko leikataan kolmiopaloiksi tai murennetaan.

Tip icon

AURA sinihomejuuston historiaa 1935−2018

1935 Valio AURA® juustoa aletaan valmistaa Turussa.

1940-luku AURA® juuston kolmiopala tulee myyntiin.

1990 AURA® juuston myynti nelikertaistuu, kun suomalaiset villiintyvät pizzasta.

1996 Asiakkaiden toiveisiin vastataan, kun Valio AURA® murennettu tulee myyntiin.

1997 Kaksi kertaa pidempään, eli 12 viikkoa kypsytetty Valio AURA® Gold tulee markkinoille.

2018 AURA® hyppää jäätelöaltaaseen, kun se muodostaa makuparin lakun kanssa, seuraavana vuonna piparin kanssa.

Reseptejä Auran-päivään

Reseptejä Auran-päivään

Tiesitkö, että Aura juhlii nimipäivää 10. maaliskuuta? Fanit juhlivat sitä tietenkin herkuttelemalla AURA sinihomejuustolla.


Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla foodservice-alan asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search