Valitse oikea hapanmaitotuote oikeaan paikkaan
Raikkaista hapanmaitotuotteista on moneksi. Valitsemalla oikean tuotteen saat aikaan lukemattomia yhdistelmiä makua, suutuntumaa ja laatua ruoanlaittoon.
Maitoa hapattamalla saadaan hapanmaitotuotteita, joista valmistetaan esim. piimää ja jogurttia. Kerman hapatuksesta saadaan taas kermaviiliä, crème fraîchea ja smetanaa. Suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden arvostuksen noustessa myös hapanmaitotuotteiden käyttö ruoanlaitossa on kasvanut. Tämän hetken trendeissä on vahvasti nousussa ns. positiivinen prosessointi, johon kuuluu nimenomaan hapattaminen ja fermentointi – joten perinteiset hapanmaitotuotteet ovat tällä hetkellä kovassa nosteessa.
Hapanmaitotuotteilla saa ruoan makuun kermaisuutta, hapokkuutta, täyteläisyyttä, raikkautta ja niille ominaista makua niin kylmään kuin lämpimään ruoanlaittoon. Lisäksi hapanmaitotuotteet mehevöittävät ja mureuttavat raaka-aineita erilaisissa marinadeissa. Hapatetut maitotuotteet myös samanaikaisesti korostavat ja miedontavat makuja ruoassa sekä pidentävät säilyvyyttä esim. leivonnassa.
Pakkaus-koko | Rasva-pitoisuus | Kestää kuumen-tamista | Hapok-kuuden maku-profiili | Rakenteen paksuus | Vaahdotet-tavuus | Leivonta-ominai-suudet | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Valio smetana laktoositon | 2 kg | 42 % | XXX | XX | XX | XXX | Paistokset, piirakat, täytteet |
Valio crème fraîche laktoositon | 2 kg | 28 % | XXX | X | XX | XX | Taikinoihin, täytteisiin, vaahtoihin |
Valio turkkilainen ruokajogurtti laktoositon | 2 kg | 10 % | XX | XX | XX | Taikinoihin, täytteisiin, vaahtoihin | |
Valio kermaviili laktoositon | 5 kg | 10 % | X | XX | X | Cupcaket, kahvikakut, esitaikinat | |
Valio Gefilus® Kefir maustamaton laktoositon | 2,5 % | XX | X | Hyydytetyt mousset, täytteet | |||
Valio piimä | 1 l | 0%- 1% | XXX | X | Taikinoihin ja kahvikakkuihin | ||
Valio maitorahka laktoositon | 5 kg, 10 kg | 0,3 % | X | XXX | XXX | Taikinoihin, täytteisiin, vaahtoihin |
Reseptejä hapanmaitotuotteille
Mitä olisikaan borschkeitto tai Stroganoff ilman smetanaa, savulohimousse ilman crème fraîchea tai tuliset intialaiset curryt ilman jogurtin tuomaa pehmeyttä? Piimä mureuttaa lihat ja kalat, luo ominaista makua leivonnassa ja tuo samalla tuotteisiin myös säilyvyyttä. Rahkan helppous jälkiruoissa ja kermaviilin raikas täyteläisyys kalaruokien kaverina, kaikki nämä edellä mainitut ovat vain murto-osa kaikesta siitä mitä hapanmaitotuotteet tuovat ruokavalioomme.