Viisi tapaa, joilla säästät työaikaa ja parannat työtyytyväisyyttä

Kaikkihan sen tietävät: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja tehokkaalla työskentelyllä saadaan enemmän aikaan samassa ajassa. Kokosimme viisi parasta tapaa tehostaa työtä ja säästää aikaa suurissa ammattikeittiöissä.
Tehokas keittiötyöskentely ei ole vain kustannuskysymys. Kun työskentelytavat on mietitty mahdollisimman sujuviksi, myös työtyytyväisyys ja työergonomia paranevat. Tehokkailla työtavoilla saavutetaan suurempi tuottavuus, vähennetään hävikkiä, parannetaan ruoan laatua ja sen myötä asiakaskokemusta. Lue vinkit, joilla optimoit oman työpaikkasi ajankäytön ja päästät irti totutuista tavoista.
Aiomme olla asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.
Suuriin ammattikeittiöihin soveltuvia tuotantomenetelmiä, joilla ruoka valmistetaan etukäteen:
- Komponenttivalmistus: Raaka-aineet kootaan vuokaan kylmänä, laitetaan kylmäsäilytykseen ja kypsennetään ennen tarjoilua. Soveltuu lähinnä erilaisten keittojen ja vuokaruokien valmistukseen.
- Kylmävalmistus: Ruoka tehdään paisto- tai kypsennysvalmiiksi kylmänä sekoittaen. Kylmäsäilytyksen jälkeen ruoka kypsennetään ja tarjoillaan. Soveltuu lähes kaikkien ruokalajien, myös jälkiruokien valmistukseen. Ei sovi pitkään haudutettavien ruokien, kuten esimerkiksi karjalanpaistin valmistukseen.
- Cook & Chill: Ruoka kypsennetään, jäähdytetään ja laitetaan kylmäsäilytyksen. Kuumennus ennen tarjoilua. Sopii kaikkien ruokalajien valmistukseen.
- Hot Fill: Kypsennyksen jälkeen ruoka pakataan pusseihin kuumana ja pikajäähdytetään. Näin lisätään myös ruoan säilyvyyttä. Ennen tarjoilua ruoka kuumennetaan. Sopii etenkin kastikkeiden, patojen, soseiden, keittojen ja puurojen valmistukseen.

3. Suunnittele ja esivalmistele
Miettikää jo ruokalistaa suunnitellessanne, pystyykö ruokia valmistamaan ennakkoon edellä mainittujen menetelmien avulla. Suunnitelkaa, milloin mitäkin valmistetaan ja miten työt jakautuvat tasaisesti pitkin viikkoa niin, että suuret kiirehuiput vältetään eikä päiviin jää myöskään turhaa luppoaikaa.
Tuotantoeräkohtainen esivalmistelu, eli keittiökielellä satsittaminen, tarkoittaa tuotantoerään tarvittavien raaka-aineiden kokoamista vaunulle niin, että kaikki on valmiiksi punnittuna kun työt aloitetaan. Tuotanto nopeutuu huomattavasti, kun kokin ei tarvitse etsiä raaka-aineita ympäri keittiötä. Näin työt lähtevät pyörimään jouhevasti ja virheiden mahdollisuus pienenee.
Kaikki hyvikistä
Hyvikki on materiaalitehokkuutta, eli sitä, että keittiöissä pyritään ajattelemaan ja toimimaan mahdollisimman fiksusti huomioimalla sekä raaka-aineet, ihmiset että käytettävät laitteet. Tällöin työtä tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti ja samalla hävikkiä ennaltaehkäisten.

Inspiraationa hyvikki
Kustannustehokkuuteen tulee pyrkiä, ruokahävikkiä täytyy karsia – tässä jokaisen ravintolan kannattavuuden kaksi peruspilaria. Hyvikki luo lisäarvoa asiakkaalle ja panostus materiaalitehokkuuteen palkitsee tekijänsä.

Miksi ravintolan tulisi kiinnostua hyvikistä?
Ravintola-ala painii isojen haasteiden, kuten työvoimapulan, nousevien kustannusten ja hitaan markkinakasvun kanssa. Miksi juuri tässä tilanteessa kannattaa kiinnostua myös hyvikistä?

Palkitseva hyvikki
Hyvikillä, eli materiaalitehokkuudella, pyritään siihen, että valmistuksessa huomioidaan niin raaka-aineet, ihmiset kuin laitteetkin. Kustannustehokkuus on hyvikin kantava voima ja siksi se onkin erittäin palkitsevaa.

Hävikki kuriin ruokalista- ja raaka-ainetilaussuunnittelulla
Ruokahävikki on valitettavan suuri ongelma nyky-yhteiskunnassa. Jo pelkästään Suomessa noin 360 miljoonaa kiloa kotimaisen ruokaketjun tuotetusta ruoasta menee hukkaan.

Ruokahävikki = kustannushävikki
Hävikkiä kertyy vuosittain ravintoloissa edelleen niin paljon, että jokainen suomalainen pystyisi syömään puolen kilon painoisen lounaan, joka päivä kokonaisen kuukauden ajan. Katso vinkit, kuinka taklaat turhan kustannushävikin!

Vinkkivideot ammattilaisille
Tältä sivulta löydät parhaat vinkkimme videon muodossa – juuri sinulle ravintola-alan ammattilainen. Videoilta saat niksejä niin jääkaapin siivoukseen kuin annosten viimeistelyyn – ja kaikkeen siltä väliltä.