Syksy tuo mukanaan kirpeän raikkaan ilman, värikkäät lehdet ja kurpitsat, jotka ovat ansaitusti nousseet syksyn suosikkikasvisten listalle. Monikäyttöiset kurpitsat tarjoavat lähes loputtomia käyttömahdollisuuksia ammattikeittiössä.
Tunnetko erilaiset kurpitsat?
Myskikurpitsa: Vaalea, sileä kuori, muoto ja kirkkaan oranssi hedelmäliha tekevät myskikurpitsasta helposti tunnistettavan. Makean pähkinäinen myskikurpitsa sopii maultaan erinomaisesti paahdettavaksi, soseutettavaksi ja keittoihin.
Hokkaidokurpitsa: Pieni, pisaranmuotoinen kurpitsa, jonka kuori on syvän oranssi. Hokkaidokurpitsan hedelmäliha on kiinteää ja maultaan hieman kastanjamainen. Käytä keitoissa ja soseissa.
Spagettikurpitsa: Nimensä mukaisesti spagettikurpitsan hedelmäliha muistuttaa kypsennettynä spagettia, jota voi riipiä irti kuoresta esimerkiksi haarukalla.
Kabocha: Japanilainen kurpitsa, joka tunnetaan myös nimellä japanilainen talvikurpitsa. Kabochan kuori on vihreä ja hedelmäliha makeaa ja kermamaista. Kabochaa käytetään usein tempurassa, keitoissa ja soseutettuna.
Crown Prince: Tämä kurpitsa on tunnistettavissa harmaasta kuorestaan. Crown Prince on erittäin maukas ja makea, ja se sopii hyvin paahdettavaksi tai käytettäväksi piirakoissa ja soseissa.
Kurpitsan parhaat makuparit
Mausteet: Kurpitsan makeus ja pähkinäinen aromi pääsevät oikeuksiinsa, kun sitä täydennetään lämpimillä mausteilla.
Kokeile esimerkiksi näitä:
Kaneli
Muskottipähkinä
Kardemumma
Chili
Vaahterasiirappi
Harissa
Muut makuyhdistelmät:
Sitruuna: Sitruunan kirpeys ja raikkaus tasapainottavat kurpitsan makeutta.
Juustot: Esimerkiksi fetajuusto ja vuohenjuusto tuovat kurpitsaruokiin suolaisuutta ja syvyyttä.
Kookosmaito: Kookosmaito ja kurpitsa muodostavat samettisen yhdistelmän, joka toimii erityisen hyvin keitoissa ja curryissa.
Kurpitsan käyttötavat
Paahdettuna: Paahdettaessa kurpitsan makeus korostuu ja rakenne muuttuu ihanan pehmeäksi. Paahdetut kurpitsapalat sopivat erinomaisesti lisukkeeksi sellaisinaan, salaattiin joukossa tai soseutettuna keitossa tai risotossa.
Raastettuna: Raastettua kurpitsaa voi käyttää esimerkiksi salaateissa, pihveissä ja leivonnaisissa.
Pikkelöitynä: Pikkelöimällä kurpitsa saa herkullisen hapanimelän maun. Pikkelöityä kurpitsaa voit ostaa tukuistamme myös valmiina tuotteena.
Suolaisten ruokien lisäksi kurpitsa sopii loistavasti leivontaan. Käytä sitä sämpylätaikinaan, kakkuihin ja perinteiseen amerikkalaiseen kurpitsapiirakkaan eli pumpkie piehen.
Juureksilla on tärkeä paikka suomalaisten ruokapöydässä – eikä ihme, sillä ravintorikkaat juurikkaat ja mukulat ovat monikäyttöisiä, maukkaita, ekologisia ja edullisia.
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.