Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Käytä voita kekseliäästi

Käytä voita kekseliäästi

Kysyimme Compass Group Culinary Team Finlandin jäseniltä, mihin he voita käyttävät. Poimi parhaat vinkit.

Miten käytät voita?

”Käytän voita aina kun mahdollista, sillä se tuo hyvää makua ja rakennetta. Voi myös taipuu moneen. Ruskistetusta voista saa esimerkiksi tosi hyvää jäätelöä. Kirkastettu voi vaikka kuhan kanssa korostaa hienosti pääraaka-aineen makua. Kun paistat jotakin ja voita jää yli, älä heitä sitä pois, vaan käytä kastikkeen pohjaksi.”

Sampsa Vainio, keittiömestari, Compass Culinary Team

Missä voi on parhaimmillaan?

”Voi on oma lempparini leivonnassa ja ihan myös leivän päällä. Täydellinen levite syntyy, kun paahtaa juureksia uunissa ja vatkaa voita joukkoon. Esimerkiksi selleri toimii hyvin, mutta kannattaa kokeilla mitä vain sesongin juuresta. Paistamisessa voi tuo parhaan värin ja maun.”

Tea Viinanen, keittiömestari, Compass Culinary Team

Mihin voi sopii mainiosti?

”Kun kasviksia paistaa voissa, niiden oma maku korostuu. Jo pienikin nokare voita lämpimän kasviksen päällä tuo mehukkuutta. Nykyisin käytetään paljon höyrykypsennystä ja sen tuoman vetisyyden voi pelastaa voilla. Ilman voita en voi kuvitella paistettuja muikkuja. Kun ruoto kylpee voissa, se pehmenee. Perunamuusiin voi tuo täyteläisyyden ja pehmeyden.”

Ville Pyykönen, joukkueenjohtaja, Compass Culinary Team

Mihin voi kuuluu?

”Voi kuuluu ruoanlaittoon, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se tuo täyteläisyyttä ruokaan kuin ruokaan. Voita ei tarvitse aina laittaa paljon. Paahda hieman voita pannulla ja lisää aamupuuron päälle. Se tuo tutulle ruokalajille uutta arvokkuutta. Jos jotakin en voi kuvitella ilman voita, niin se on financier. Siinä voi on ehdoton pari kananmunan ja mantelijauhon kanssa.”

Antti Tynkkynen, keittiömestari, Compass Culinary Team

Paahdetussa voissa on pähkinäinen maku

Tip icon

4 hyvää syytä käyttää voita

  1. Makua tuomaan. Valion voissa on aromikas ja puhtaan hienostunut maku.
  2. Soveltuu vaikka mihin! Kaikki Valio voit soveltuvat paistamiseen, ruoanvalmistukseen, leivontaan ja leivälle. Kokeile myös paahdettuna ja kirkastettuna.
  3. Vain sitä itseään. Valio voi kirnutaan puhtaasta suomalaisesta kermasta ilman lisäaineita. Se sisältää vain pastöroitua kermaa ja suolaa.
  4. Parhaana palkittu. Tiesitkö, että Valion suolaamaton voi on voittanut voin maailmanmestaruuden vuonna 2018?

Search