Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Voileipäkakku, juhlapöydän suolainen herkku

Voileipäkakku, juhlapöydän suolainen herkku

Hyvä voileipäkakku syntyy selkeistä mauista ja hyvästä rakenteesta. Sen pitäisi jo ulkonäön perusteella antaa viitettä siitä, miltä kokonaisuus maistuu. Myös koristelun tulisi olla harkittu, jotta lopputulos pysyy siistinä leikattaessa.

Muodolla on väliä

Juhlapöydissä näkee eri muotoisia voileipäkakkuja. Pyöreä voileipäkakku on löytänyt tiensä valikoimiin viime vuosina, mutta perinteisempi, suorakaiteen mallinen voileipäkakku on edelleenkin suosittu. Se kertoo osittain voileipäkakun syntyhistoriasta: yksittäisten voileipien sijaan juhliin alettiin valmistaa näyttävää, suolaista kakkua, jonka pohjana toimi leipä.

Jos haluaa kakun säilyvän siistin näköisenä leikattaessa, kannattaa valmistaa hiukan vuokaleipää kapeampi suorakaiteen muotoinen kakku. Tällöin se on helppo leikata, ja säilyttää muotonsa viimeisiin paloihin saakka. Pyöreä kakku tuo hauskaa vaihtelua, mutta sen ulkonäkö on hankalampi sada pysymään siistinä tarjoiltaessa. Viime aikoina kakun rinnalle on alettu valmistaa myös suolaisia voileipäleivoksia, jotka ovat juhlapöydässä sekä näyttäviä että käytännöllisiä. Niitä ei tarvitse leikata ja syöminen onnistuu helposti sormin.

Kostuta riittävästi

Voileipäkakun ehkä tärkein valmistusvaihe on sen kostutus. Etenkin tummasta leivästä valmistettu kakku vaatii runsaan kostutuksen. Käytä valittujen täytteiden mukaisesti nesteenä liha- tai kalalientä, tai vaikkapa maitoa. Pidä kuitenkin huoli, että jokainen kerros saa riittävästi nestettä, sillä muutoin kakusta tulee kuiva ja hankalasti leikattava.

Aiomme olla asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.


Search