Siirry sisältöön
Sesonki

Nämä kotimaiset kasvikset ovat sesongissa N-Y-T

Nämä kotimaiset kasvikset ovat sesongissa N-Y-T

Kuluttajat haluavat syödä enemmän kasviksia ja etenkin kotimaiset kasvikset sekä kasvisruoka kiinnostavat. Kasviksia syödään kaikilla aterioilla ja monessa eri muodossa. Kotimaisten kasvisten satokaudesta kannattaakin ottaa kaikki ilo irti, koska silloin kasvikset ovat maukkaimmillaan ja myös edullisimmillaan.

Kotimaisten ja ulkomaisten kasvisten kasvatus on sään armoilla. Satokauden aloitus ja lopetus vaihtelee jonkin verran vuodesta toiseen. Tähän vaikuttavat sääolosuhteet, kuten sateet ja kuivuus.

Kasvisten saatavuuteen on vaikuttanut myös koronapandemia jälkimainingit sekä Ukrainan sota. Osa kotimaisista viljelijöistä on päättänyt jättää kasvattamatta tiettyjä lajeja ja tämä luonnollisesti vaikuttaa tuotteiden saatavuuteen ja lajitarjontaan.

Lannoitteiden kallistuminen nostaa hintoja ja esimerkiksi kasvihuoneiden lämmityksessä käytettävien polttoaineiden kallistuminen on johtanut siihen, että osa kurkun viljelijöistä ei aio kasvattaa kurkkuja talvella. Kotimaisen kurkun hinta onkin kaksinkertaistunut viime kesään nähden ja sen saatavuutta on vaikea ennustaa.

Kotimaisten kasvisten saatavuutta on kesällä muutenkin vaikea ennustaan. Milloin esimerkiksi päästään siirtymään ulkomaisesta salaatista kotimaiseen satoon ja kuinka kauan satokausi kestää. Helteet voivat omalta osaltaan viivästyttää kasvua ja pienentää satoa.

Käytämme sopimustoimittajia

Valio Aimo® käyttää sopimustoimittajia, jotka puolestaan käyttävät omia sopimusviljelijöitään. Jos heiltä ei saada riittävästi satoa, teemme täydennysostoja muilta viljelijöitä ja mahdollisesti täydennämme valikoimaa myös ulkomaisilla tuotteilla. Suosimme aina omia sopimusviljelijöitä.

Kotimaisten juuresten ja kaalien saatavuutta sekä määrien riittävyyttä talven yli on vaikea ennustaa. Juurekset ja kaalit säilyvät parhaiten maassa ja niitä korjataan pitkin syksyä menekin mukaan. Lopulta ne kaikki kuitenkin korjataan talteen ja varastoidaan talven varalle. Syksy ja talvi on juuresten sesonkia ja silloin ne ovat parhaimmillaan.

Olemme nähneet, että syötävien kukkien ja versojen menekki on räjähdysmäisessä kasvussa. Kotimaisten kukkien ja versojen valikoima on laaja ja niitä ei lisätä annoksiin pelkästään silmän iloksi – nykyisin viljellyt lajikkeet tuovat annoksiin myös makua.

Tip icon

Elokuussa sesongissa olevat kasvikset

  • Uuden sadon juurekset
  • Kaalit: käärylekaali, ruusukaali ja savojinkaali
  • Keltaiset ja pyöreät kesäkurpitsat
  • Fenkoli
  • Sienet: kantarelli ja syyskuussa suppilovahvero
  • Marjat: lakat ja puolukat
  • Omenat
  • Uuden sadon perunat (muut kuin varhaisperuna)
  • Kurpitsat: sesonki alkaa spagettikurpitsalla, jonka jälkeen myyntiin tulevat Hokkaido- sekä koristekurpitsat

Kasvisten saatavuus voi vaihdella ja satokausitietoja voi seurata Valio Aimo® verkkokaupan viikottaisesta hevitiedotteesta.


Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla foodservice-alan asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search