Siirry sisältöön
Kuvassa seinää vasten eri kokoisia ja muotoisia leipiä. Kuvassa myös sämpylöitä ja ciabattaa.

Luettavaa tuotteista

Leipämixeillä saat helposti vaihtelua leipävalikoimaan

Aimo leipämixeillä valmistat vaivattomasti tuoretta ja herkullista leipää asiakkaillesi joka päivä. Kun olet kerran leiponut leipää Aimo leipämixillä, ymmärrät niiden suosion. Lue leipomokonsultti Mika Parviaisen ohjeet jauhomixien käyttöön ja nappaa reseptivinkit!

Aimo leipämixit tutuksi

Leipomokonsultti Mika Parviainen keittiössä jauhosäkki kädessä.

Näin onnistut leipämixeillä

Leipomokonsultti Mika Parviainen antaa parhaat vinkit leipämixien käyttöön 👇

1. Suoraleivonta vai pitkälepo?
Aimo leipämixejä käytettäessä voit valita taikinan valmistuksessa sen menetelmän, joka sopii tarpeisiisi paremmin. Suoraleivonta on yleisempi tapa leipoa ruokaleipää. Siinä prosessi on suoralinjainen ja tuotteet valmistuvat nopeammin. Tällöin leipämix-taikinaa vaivataan noin 10 minuuttia ja taikina lepää noin 15 minuuttia. Pitkällä levolla leipiin saadaan erilaista rakennetta ja säilyvyyttä. Menetelmää kutsutaan myös artesaanileivonnaksi. Taikinaan vaivataan sitko, jonka jälkeen lepoaika voi olla kahdesta tunnista yli vuorokauteen.

2. Optimaalinen nostatus ja paisto
Nostata leivät 37 asteessa, jotta hiiva toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja nouseminen olisi mahdollisimman tasaista. Nostatuskaapin kosteudella on myös suuri merkitys, jotta leivän pinta pysyy mahdollisimman elastisena ja leipä pääsee nousemaan haluttuun tilavuuteen. Sopiva kosteusprosentti on 67 %.

3. Leipien paisto
Paista leivät 220–225 asteessa. Anna paiston alussa höyrytys, jotta leipiin muodostuu hyvä rapea kuori. Anna hyvän paistovärin muodostua leipiin. Hyvin paistetussa leivässä kuoren maku pääsee oikeuksiinsa. Optimaalinen paistoaika on noin 20 minuuttia 450 gramman painoiselle leivälle.

4. Erottele leivät viilloilla ja pinnoitteilla
Erilaiset koristeviillot ovat leivän pinnan kaunistus, ja niillä voi myös erotella leivät ulkonäöllisesti toisistaan. Erityisesti artesaanileivonnassa viilloilla on myös tärkeä tehtävä tasaisessa ja onnistuneessa kohoamisessa paiston aikana. Voitele nostatetut leivät vedellä ja ripottele pintaan siivilän läpi jauhoja. Suunnittele viillot etukäteen ja käytä viiltämiseen terävää veistä, jotta saat tehtyä viillon kerralla.

Leivän pinnalla olevat siemenet, hiutaleet ja muut ripotteet kertovat leivän makumaailmasta. Asiakas ostaa leivän sen ulkonäön perusteella, joten jos olet käyttänyt leivonnassa vaikkapa omenaa tai kaurahiutaleita, anna sen näkyä myös leivän pinnalla. Voitele nostatetut leivät vedellä. Ripottele pintaan siemeniä, hiutaleita tai muita haluamiasi ripotteita. Jos haluat runsaan siemenpinnan, voit muotoilun aikana dipata leivät siemenseokseen.

Näin tuunaat makua ja vaihtelua leipiin

Makua ja vaihtelua leipiin voi tuoda monella tavalla. Vaihda leivontaan käytettyä nestettä tai lisää taikinan joukkoon yrttejä, mausteita, pähkinöitä, ja leipä saa uutta makua ja ilmettä.

  • Hapanmaitotuotteet, kuten piimä, rahka ja jogurtti sopivat hyvin leipätaikinoihin.
  • Juustoraasteilla ja juustoilla saat leipiin upean maun.
  • Yrtit täydentävät leipien makua.
  • Pähkinöillä saat suutuntumaa leipään.
  • Valion täytteet tuovat mukavaa lisämakua leipään. Kokeile kauraleivän sekaan esimerkiksi Valio kaneli-omenatäytettä ja saat mehevän ja herkullisen leivän!

Laadukkaat Aimo jauhomixit ovat saatavilla vain Valio Aimo® tukun kautta. Aimo Jauhomixien valikoimaan kuuluu tällä hetkellä kolme erilaista leipämixiä. Kannattaa tutustua myös makean leivonnan Aimo cakemixiin ja Aimo kahvileipämixiin.


Tilaa tuotteet

Toimitustukun verkkokauppa

Saat tilattua tuotteet myös toimitustukun verkkokaupasta, me toimitamme tilauksesi suoraan toimipisteeseesi.

Pikatukut pääkaupunkiseudulla

Jauhomixit voit hakea suoraan myös pääkaupunkiseudun pikatukuista.

Myyntipalvelu

Myyntipalvelu-Aimot kertovat sinulle mielellään lisää tuotteista ja niiden käytöstä.


Search