Siirry sisältöön
Pinnalla nyt

Gallup: Miten olette tehostaneet työn tekoa?

Ihmisiä keittiössä katsomassa tablettia
Keinot tehokkaaseen työntekoon

Oikeat tuotekoot, tavaratilausten keskittäminen, kylmävalmistus… Kollegoiden keinot ovat monet, kun työaikaa säästetään tärkeisiin tehtäviin.

Osaamista ei lokeroida

Matti Karvonen

”Keskeisintä on hyvä ruokalistasuunnittelu ja ammattitaitoinen henkilökunta. Emme tee kiinteitä kiertäviä listoja, vaan jokaisella ravintolalla on omat rungot, jotka räätälöidään kiinteistössä sijaitsevien yritysten ja asiakaskunnan mukaan. Koska valmistamme Ison osa ruoasta alusta asti itse, voimme vaikuttaa raaka-aineiden hintaan ja annosten sisältöön sen sijaan, että ostaisimme täysin valmiita komponentteja. Tavarantilaukset keskitämme tietyille päiville, ja hiljaisimpina aikoina teemme esivalmisteluja seuraavia päiviä tai viikkoja varten. Toiminta on joustavaa ja tehokasta, kun työntekijöiden osaamista ei lokeroida, ja eri osa-alueet opetetaan koko porukalle – kassatyöntekijä voi esimerkiksi auttaa aamulla keittiössä. Hallinnolliset tehtävät kuten markkinointi, ruokalistojen oikoluku ja kääntäminen tehdään muualla, jotta esimiehillä on aikaa olla työntekijöiden rinnalla kokkaamassa ja asiakaspalvelussa.”

Matti Karvonen, toimitusjohtaja, Factory-ravintolat

Sari Haverinen

”Kylmävalmistus säästää aikaa ja energiaa. Ensimmäinen kylmävalmistuskeittiömme aloitti toimintansa vuonna 2015. Pari vuotta myöhemmin valmistui suuri aluekeittiömme, jonka myötä aloimme toden teolla panostaa kylmävalmistusmenetelmien kehittämiseen.
Kylmävalmistuksesta näyttää tulleen jopa trendi. On mukava huomata, kuinka teollisuus on alkanut suunnitella entistä enemmän ammattikeittiöille suunnattua kylmävalmistusreseptiikkaa. Se on valmiiksi testattua ja sovellettavissa kouluruokailuun joko sellaisenaan tai pienillä muutoksilla, joten se helpottaa ja vauhdittaa tuotekehitystämme ja auttaa uudistamaan ruokalistoja nopeallakin syklillä. Kouluruokaa tehdään tiukalla budjetilla, ja hinnatkin ovat nousseet. Valio Aimo käyttää resepteissään kuitenkin tuttuja perustuotteita, jotka ovat meillä jo ennestään aktiivisessa käytössä. Tällöin hinnan hallintakin on helpompaa.”

Sari Haverinen, palveluesimies, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut

Teemu Raina

”Tehokkuus lähtee tarvesuunnittelusta. Emme tee ylimääräistä tai ennakkoon, vaan sitä, mitä meiltä on tilattu. Samalla etsimme pullonkauloja ja yritämme päästä niistä eroon. Vakiintuneita toimintatapoja on hyvä kyseenalaistaa. Me esimerkiksi siirsimme pullien sokeroinnin aikaisempaan vaiheeseen. Ennen sokeroimme pullat nostatuksen jälkeen ennen paistoa, nykyään jo leivottaessa. Pienellä muutoksella säästämme paljon työvaiheita ja aikaa. Laiteinvestoinnit ovat tärkeitä. Uusilla ratkaisuilla edistetään tehokkuuden lisäksi esimerkiksi hygieniaa, ergonomiaa ja työhyvinvointia. Tuotannossa joitakin osa-alueita on helpotettu robottien avulla. Tuotekoollakin on merkitystä. Aiemmin Valion täytteet tulivat meille ämpäreissä, jotka loppuivat helposti kesken. Suurempien pakkauskokojen myötä leipurin työkuorma pieneni, sillä aikaa ja energiaa ei enää kulu täyteämpäreiden edestakaisin kantamiseen.”

-Teemu Räinä, teknisen kehityksen päällikkö, leipomo-konditoria Pulla-Pirtti

Tekstit Kati Laszka ja Terhi Pääskylä-Malmström, kuvat Getty Images, Elina Siira ja Juho Kuva
Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 4/2023.


Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi Toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksen.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden tilataksesi Pikatukusta. Saatavilla on myös Tilaa & Nouda -palvelu, joka ei edellytä asiakkuutta.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme. Ilman asiakkuutta tilaavat saavat toimituksen pääkaupunkiseudulle.

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla foodservice-alan asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search