Siirry sisältöön

Vinkkiartikkelit

Pizzan teko

Haluatko maistuvan pizzapohjan vai nopeasti valmistuvan pizzan asiakkaalle? Suunnitteletko ennakkoon työtehtävät vai onko aikasi kortilla? Katso vaiheittain ohjeet maukkaan pizzan valmistukseen. Kokeilemalla eri tyyppisiä jauhoja ja niiden sekoituksia, tuorehiivaa tai kuivahiivaa, voit löytää oman uuden suosikkisi tutusta aiheesta.

Osa 1: Pizzan sielu on sen pohja

Pizzan teko lähtee pizzapohjasta. Koekeittiömme testasi erityyppisiä taikinoita ja pizzatyyppejä ja loi niistä parhaat reseptit sinulle käytettäväksi. Pizzan pohjan maku on suorassa yhteydessä siihen käytettyyn nostatus- ja kohotusaikaan sekä hiivan määrään. Mitä enemmän aikaa ja rakkautta annat taikinalle, sitä paremmalta se maistuu. Moni pizzeria kertoo mieluusti verkkosivuillaan pizzataikinaan käyttämän ajan, mitä jauhoja on käytetty ja minkä tyyppisessä uunissa pizzat paistuvat. Käsinmuotoiltu pyöreä pizzapohja on edelleen kuluttajien suosiossa.

Italialaistyypppiset pizzat ovat tunnettuja Suomessa. Asiakaskunta osaa vaatia erityyppisiä pizzoja ja erikoisruokavaliota noudattaville ja vaihtelua janoaville ovat aimo nousussa gluteenittomat pizzapohjat, joita valmistetaan esimerkiksi kukkakaalista tai kikherneen jauhoista. Vegaaniset ja kasviperäiset pizzapohjat jatkavat nousuaan maailmalla.

Osa 2: Kastike kruunaa pizzan

Perinteinen tomaattikastike on saanut rinnalleen myös pizza biancan eli valkoisen pizzan, jossa tomaattikastiketta ei ole. Pizza bianca voi olla jopa ilman juustoa. Viimeistelyvaiheessa, kun pizza on jo paistunut, voidaan pizzapohjan päälle lisätä esimerkiksi crème fraîcheä tai smetanaa muiden makeiden täytteiden tasapainottamiseksi. Valkoiseen pohjaan voi myös kokeilla pestoa, tahinia tai bbq-kastiketta. Moni kuluttaja on viehättynyt tomaatittomasta vaihtoehdosta.

Tunnetuin pizzakastike on punainen, tomaatin punainen Pizza rossa. Klassisin tapa valmistaa tomaattikastike on helppo ja se vaatii vain yksinkertaiset ainekset; laadukkaat säilyketomaatit, oliiviöljy, suola ja basilika sekoitetaan ja jätetään jääkaappiin maustumaan yön yli. Tomaattikastiketta ei keitetä, jolloin aikaa säästyy muulle tekemiselle. Makuja on tietysti monia ja osa keittää myös tomaattikastikkeensa. Tällöin kastike lämmitetään kahdesti (keittolevyllä sekä uunissa), jolloin maun intensiivisyys syvenee.

Käytetäänkö sitten Muttin San Marzanon kokonaisia luumutomaatteja tai edullisempia raaka-aineita, on sinun valintasi. Muista kuitenkin kertoa kalliimmista raaka-aineista kuluttajalle, jotta hän ymmärtää mistä lopullinen hinta koostuu. Valikoimistamme löydät aimo valikoima erilaisia tomaattisäilykkeitä.

Osa 3: Täytteen taika

Onnistuneen pizzan salaisuus piilee täytteiden tasapainossa. Pizza on yksinkertainen ruoka, jolloin raaka-aineiden laatu ja määrä ratkaisevat. Kun viisi perusmakua: suola, happo, makea, karvas ja umami (jota tomaatissa on paljon), ovat balanssissa, ollaan pizzan ytimessä.

Pizzan täytteenä voi olla suolainen sardellifilee raikkaalla kesäkurpitsalla tai mieto mozzarella voimakkaan yrttipeston kera. Osaa täytteistä ei tarvitse edes paistaa, kun viimeistelee pizzan tuoreella mortadella-leikkeleellä, graavilohella tai yrteillä. Artesaanipizzerioissa pizzan ”viimeistely” onkin nyt suosiossa.

Syövätkö asiakkaasi pizzapalat käsin? Oikea määrä pizzan täytettä helpottaa käsin syömistä, jota moni nykyään suosii. Kukaan ei halua paidalleen tippuneita tomaatinpaloja. Täytteitä ei tarvitse laittaa ylettömästi, jolloin raaka-ainetta säästyy. Näillä pienillä hyvikkiteoilla pizzanteko tehostuu.

Täytteissä vain mielikuvitus on rajana ja eri tekstuureita voidaan suosia. Voit käyttää raaka-aineina sieniä esipaistettuna, tuoretta rucolaa, kuivattua tryffelipölyä, rouskuvia pähkinöitä, pikkelöityä punasipulia tai suosia maailman keittiöiden makuja (esimerkiksi thai, korea, japani, texmex). Vegaaniset, kasviperäiset ja lihaa korvaavat täytteet ovat myös nousussa. Yrityksesi voi erottautua uskaltamalla olla erilainen. Voit keksiä oman versiosi Suomi-pizzasta! Ota aikaa ja tutustu verkkokauppamme valikoimiin, se säästää sinulta aikaa ja rahaa!

3 vinkkiä täytteiden valintaan

1. Yksinkertaisuus myy
Pizzapohja, tomaattikastike, mozzarella ja aromaattinen basilikalehti voivat tehdä asiakkaan onnelliseksi.

2. Täytteitä sopivassa suhteessa
Hyvänä nyrkkisääntönä täytteiden määrästä voi pitää, ettei täytteiden paino ylitä pizzataikinan painoa.

3. Tarjoile pizza tehokkaasti
Käsin syöminen säästää aterimien blokkaamista ja tiskaamista ja nopeuttaa asiakasvirtaa.

Osa 4: Juuston jalo luonne

Mozzarella tai puhvelimaidosta valmistettu mozzarella ei ole ainoa vaihtoehto juustoksi pizzaan. Koekeittiömme valmisti mozzarellajuustoa itse. Vaihtoehtoja on moneen maidon alkuperän, rasvapitoisuuden, kovuuden ja kypsytyksen mukaan. Voit helposti valmistaa oman ricottajuustosi tai käyttää valmiiksi murennettua Valio AURA® juustoa. Yrityksesi voi profiloitua juuston käytöllä pizzoissaan.

Juuston valinnalla on väliä. Suositko voimakkaita, klassisia, mietoja vai suomalaisia juustoja? Juustosi pizzassa voi olla lehmänmaidosta valmistettua kermaista mascarponejuustoa, lampaanmaidosta valmistettua pecorinoa tai suosiotaan kasvattavaa chèvre vuohenjuustoa. Rasvapitoisuus voi olla matala kuten mozzarellassa tai selkeästi korkeampi kuten fetajuustossa. Voit levittää juustosi tuorejuuston muodossa, käyttää valmiita raasteita tai leikata siivuja kovista juustoista. Mitä enemmän makua haet juustoltasi, sen pidempi on sen kypsytysaika. Kasvipohjaiset ja vegaaniset juustot tekevät myös tuloaan kuten Valion Oddlygood® Veggie.

Kokeilemalla erityyppisiä juustoja voit yllättyä kuinka erilaisia pizzoja syntyy maun, suutuntuman ja näön perusteella.

Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Search