Siirry sisältöön

Palkokasvit esittelyssä

Härkäpapu

säilötty palkokasvi

Härkäpapu ei nimestään huolimatta ole papu, vaan kuuluu virnakasveihin. Kuivatuista härkäpavuista tehdään usein rouhetta tai jauhoja, jotka ovat kokonaisia kuivattuja härkäpapuja helppokäyttöisempiä ruoanlaitossa. Härkäpapurouheelle riittää usein turvotus kuumassa vedessä ja nopea kypsennys, mutta valmistusohje vaihtelee tuotteittain. Kokeile makaronilaatikkoon tai kasvispihveihin. Tiesitkö, että alunperin falafel tehtiin kikherneen sijaan härkäpavusta?

Linssit

säilötty palkokasvi

Linssi eli kylvövirvilä on alunperin Lähi-idän alueelta kotoisin oleva palkokasvi. Linssejä on punaisia, vihreitä, mustia ja ruskeita lajikkeita. Niitä myydään sekä kuivattuina että valmiiksi kypsennettyinä säilykkeinä. Kuivatut linssit eivät vaadi liotusta kuten pavut. Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja puuroutuvat keitettäessä, sillä ne myydään usein kuorittuina ja halkaistuina. Ne sopivat parhaiten keittoihin ja muhennoksiin. Vihreät, ruskeat ja mustat linssit ovat keitettynäkin melko kiinteitä, joten ne sopivat hyvin marinoituina salaatteihin ja lisukkeiksi.

Mungopapu

säilötty palkokasvi

Mungopavut ovat pieniä, hieman makeita vihreitä papuja. Kuorittuina ja halkaistuina ne ovat suosittuja etenkin intialaisessa keittiössä. Kokonaiset kuivatut mungopavut soveltuvat erityisen hyvin idätettäviksi. Idättäessä papuihin kasvaa pienet versot eli idut. Idättäminen lisää papujen vitamiini- ja proteiinipitoisuutta ja muuttaa ne vatsalle helpommin sulavaan muotoon. Papujen idättäminen kotona on helppoa, mutta kannattaa kurkata ohje esimerkiksi Marttojen nettisivuilta, sillä väärin idätettyihin papuihin voi muodostua haitallisia bakteereja.

Herne

tuore palkokasvi

Tuore herne on pala suomalaista torikulttuuria, ja sitä on saatavilla kesä-elokuussa. Tarhaherneet voidaan luokitella neljään eri alalajiin. Sokeriherneet ja taittoherneet ovat makeita ja soveltuvat syötäviksi jopa palkoineen. Silpoherneen ja silpoydinherneen palot ovat sitkeämpiä ja niistä syödään vain siemenet. Herneet ovat parhaimmillaan tuoreina popsittuna. Herneen makeus häviää hiljalleen sadonkorjuun jälkeen, koska sen sisältämät sokerit muuttuvat tärkkelykseksi.

Leikkopapu

tuore palkokasvi

Leikkopapu on vihreä, litteäpalkoinen tarhapapulajike. Keitä vaha- ja taitepavun tavoin. Leikkopavut kannattaa leikata muutamaan osaan, jotta ne kypsyvät nopeammin. Leikkopavut, kuten muutkin tarhapavut sopivat syötäviksi myös kylminä. Pysäytä jälkikypsyminen jäähdyttämällä pavut kypsennyksen jälkeen nopeasti kylmällä vedellä. Näin pavut pysyvät kauniin vihreinä ja napakoina.

Kaikki helposti yhdeltä kumppanilta

Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.

Search