Kaikki mitä sinun täytyy tietää perunasta
Peruna on kiistatta yksi suomalaisen ruokakulttuurin kulmakivistä. Se on hyvin valmistettuna valtavan herkullinen ja tarjoaa käyttömahdollisuuksia perinteisistä lisäkkeistä todellisiin fine dining -herkkuihin.
Peruna on myös ravintopommi ravintosisältö ja terveysvaikutukset
Peruna sisältää myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on mainio C-vitamiinin lähde. Lisäksi perunassa on B-vitamiineja, kuten B6-vitamiinia, joka on tärkeä aineenvaihdunnalle ja hermoston toiminnalle. Peruna sisältää myös kaliumia ja magnesiumia, jotka ovat välttämättömiä lihasten ja sydämen toiminnalle.
Perunan hiilihydraatit ovat pääasiassa tärkkelystä, joka hajoaa elimistössä hitaasti vapauttaen energiaa tasaisesti. Tämä auttaa pitämään veren sokeripitoisuuden tasaisena ja ehkäisee energiapiikkejä ja -romahduksia. Perunan kuorissa on paljon kuitua. Siksi perunoita kannattaisi nauttia kuorineen aina kun mahdollista, jotta kaikki ravintoaineet saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla.
Kiinteät, jauhoiset ja yleisperunat: eri perunoiden käyttötarkoitukset
Perunat voidaan jakaa kolmeen pääryhmään niiden ruoanvalmistusominaisuuksien perusteella: kiinteät, jauhoiset ja yleisperunat.
Kiinteämaltoiset perunat, kuten Siikli ja Nicola, sisältävät vähemmän tärkkelystä ja pysyvät siksi kypsennettäessä hyvin koossa. Ne sopivat erityisen hyvin salaatteihin, keittoihin ja laatikkoruokiin.
Kokeile kiinteistä perunoista:
Jauhoiset perunat, kuten Rosamunda ja Puikula, hajoavat keitettäessä helpommin ja niistä tulee pehmeitä ja kuohkeita. Tämä tekee niistä täydellisiä perunamuusin, sosekeittojen ja uuniperunoiden valmistukseen. Jauhoisissa perunoissa on korkea tärkkelyspitoisuus.
Kokeile jauhoisista perunoista:
Yleisperunat ovat monikäyttöisiä ja sopivat hyvin kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Ne ovat hyvä kompromissi kiinteiden ja jauhoisten perunoiden välillä ja soveltuvat sekä keitettäväksi, paistettavaksi että uuniruokiin.
Näin säilytät perunat oikein
Perunat säilyvät parhaiten viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa, jossa lämpötila on +3–6 astetta.
Liian kylmässä perunat alkavat kehittää tärkkelystä nopeammin, mikä johtaa niiden imeltymiseen. Liian lämpimässä perunat voivat alkaa pehmetä, kuivua ja itää. Ruokaperuna katsotaan vialliseksi, jos perunaan on kasvaneet idut ovat yli 5 millimetriä pitkiä. Jos idut ovat vasta aivan pieniä ja peruna tuntuu muuten rakenteeltaan kovalta, sen voi käyttää.
Valo on perunoille haitallista, koska se saa ne vihertymään ja muodostamaan solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina määrinä myrkyllisiä. Tämän vuoksi vihertäviä perunoita ei pidä syödä. Myös kovin pehmeät ja ryppyiset perunat kannattaa jättää käyttämättä, sillä niiden maku ja rakenne eivät ole enää parhaimmillaan.
Perunan käyttö ruoanlaitossa
Perinteiset suomalaiset perunaruokalajit, kuten keitetyt perunat ja perunamuusi, ovat olleet lounaspöytien peruspilareita jo vuosikymmenten ajan. Suomalaisille maistuvat myös uuniperunat, kermaperunat ja perunasalaatit.
Perunaa kannattaa testailla erilaisiin ruokalajeihin ennakkoluulottomasti. Hienompien à la carte -annosten lisäkkeiksi sopivat esimerkiksi perunavaahto, perunafondant, perunasta valmistetut gnocchit tai perunakroketit. Myös sipsit eli perunalastut ovat nostaneet suosiotaan myös ravintola-annoksissa. Itse tehdyistä perunalastuista tehty dippilautanen sopiikin erinomaisesti tapas-annokseksi tai alkupalaksi.
Muista myös valmiit perunatuotteet!
Sinun ei tarvitse ryhtyä kuorimaan ja leikkaamaan perunoita itse, kun hankit valmiiksi leikattuja perunoita Valio Aimo tukusta. Tukusta löydyt niin valmiit perunaviipaleet kermaperunoihin, perunasuikalaeet kiusauksiin, ranskalaiset sekä kypsät annosperunat.
Pietilän Perunalla laatu varmistetaan kuorta tarkkailemalla ja kiertoviljelemällä
Syyskuun puolivälin tienoo on joka vuosi kiireistä aikaa kokkolalaisella Pietilän Perunan tilalla. Silloin koittaa tuhansien perunakilojen nostaminen, joka hoidetaan noin kahden viikon intensiivisenä työrupeamana.
Tiesitkö, että perunan kuori on ratkaisevassa asemassa sen laadun varmistamiseksi? Kuoren tulee olla tarpeeksi vahva, jotta se kestää mekaanisen noston ja käsittelyn ilman vaurioita. Mikäli peruna nostetaan liian aikaisin, kuori voi olla vielä liian ohut ja herkästi vaurioituva. Ohut kuori ja sen vauriot altistavat perunan taudeille ja heikentävät merkittävästi sen säilyvyyttä.
“Korjuuajan lähestyessä käymme pellolla ihan fyysisesti käsin tarkkailemassa, miltä perunat näyttävät – näin nosto voidaan ajoittaa siihen hetkeen, kun kuori on vahvistunut tarpeeksi”, kertoo yrittäjä Tuomas Pietilä.
Valio Aimo tukun valikoimista löydät mm. seuraavia Pietilän Perunan tuotteita:
- Pietilän Peruna kiinteä peruna 2kg pussi pesty
- Pietilän Peruna peruna 1kg Annabelle
- Pietilän Peruna jauhoinen peruna 2kg pussi pesty
- Pietilän Peruna pesty peruna 50-60mm 15kg/ltk
Nostamisen jälkeen perunat varastoidaan lajikkeittain 1000 kilon puulaatikoihin ja niiden kuivatus aloitetaan. Varastolämpötilaa lasketaan vähitellen, ja talvella perunat säilytetään noin 3,5–4 asteen lämpötilassa. Tästä varastosta perunaa otetaan esille tarpeen mukaan, pestään ja valmistellaan markkinoille.
Pietilän Peruna toimittaa perunaa sekä tukkumyyntiin että päivittäistavarakauppoihin. Pietiän perunaa löydät myös Valio Aimo tukkujen valikoimasta. Osa tilan sadosta menee myös vientiin muihin Pohjoismaihin ja Baltian maihin.
Tilalla viljellään vuosittain 10–15 eri perunalajiketta, joista suosituimpia ovat vaaleakuorinen Corina ja Gala.
Laadukas peruna vaatii myös laadukkaan ja ravinteikkaan kasvualustan. Pietilän Perunalla maaperän kunnosta pitää huolen kiertoviljely. “Pyrimme siihen, että yhdessä pellossa viljeltäisiin perunaa 3–4 vuotta, jonka jälkeen siinä kasvatetaan 3 vuotta apilanurmea. Kiertoviljely parantaa maan laatua, jolloin se pysyy paremmassa kunnossa ja kestää paremmin ääriolosuhteita”, Pietilä sanoo.
Satokausikalenteri® suosittelee:
Sienet – umamia pursuavat metsän aarteet
Syksyn sienisadosta valmistuu ruokia ja leivonnaisia moneen makuun. Lue vinkit sieniruokiin ja sienten säilömiseen pakastamalla, kuivaamalla ja suolaamalla!
Kaikki helposti yhdeltä kumppanilta
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.