Koneellisesti ja käsityönä
Niin isossa kuin pienessä juustolassa on tehtäviä, jotka on järkevää tehdä koneellisesti ja sitten on vaiheita, joihin tarvitaan ihmistä. Esimerkiksi painavien juustoharkkojen ja -kiekkojen kääntelyä ei kannata tehdä käsin, kun siihen on apuvälineitä olemassa. Juustonvalmistus vaatii kuitenkin edelleen myös paljon käsityötä ja ammattitaitoa.
”Juustonvalmistuksessa yksi juustokattilallinen on aina yksi juustoerä, oli kyseessä sitten kotikattila tai teollinen 10 000 litran kattila. Ja mikrobien kannalta jokainen juustoharkko on oma yksilönsä yksilöllisine olosuhteineen”, Pölönen kertoo.
Jokaisen juustoerän valmistus alkaakin edelleen maitoerän aistinvaraisella arvioinnilla, ja juustonvalmistuksen edetessä arvioidaan juoksettumaa, kypsymistä, kolonmuodostusta ja niin edelleen.
”Näissä työvaiheissa asiaan perehtyneen juustomestarin voittanutta ei ole. Valion juustomestarit tekevät työtä artesaanin ylpeydellä. Volyymien kasvaessa tulee vielä lisää tekijöitä, joita pitää huomioida, esimerkiksi oikea työtahtisuus. Näin jokainen juustoerä maistuu siltä miltä pitääkin”, Pölönen kertoo.