Juustojen maistelumenu
Suomalaiset syövät juustoja erityisesti joulun aikaan. Uusi tapa koota juustolautanen, on luoda yhden juustotyypin ympärille maistelumenu eri kypsyysasteista, joiden makuvivahteita voi vertailla kuin viinejä.
Suomalaiset ovat aina syöneet paljon juustoja, mutta joulukuu on varsinainen juustokuu. Suomalaisten juustomaku on laajentunut viime vuosina kohti kypsempiä ja voimakkaampia makuja. Tutun ja perinteisen edamjuuston rinnalle ovat nousseet muut, vahvemmat juustotyypit: kypsytettyjä cheddareita ja goudaa myydään koko ajan enemmän. Kiinnostus erilaisiin juustolajeihin on yleistynyt.
Trendikkäin juustomaistelumenu rakentuu yhden lajin ympärille
Perinteisellä juustolautasella on yleensä viiden erilaisen juuston kokoelma: yksi mieto ja yksi voimakas, yksi pehmeä ja yksi kova juusto, tuttuja klassikoita ja joku harvinaisempi erikoisuus. Samalla tavalla kuin viineissä, myös juustoissa kypsyysaste antaa juustoille monenlaisia makuvivahteita, joten kiinnostavan juustolautasen voi rakentaa yhden juustotyypin ympärille. Valiollakin on useita vaihtoehtoja juustotyypeistä, joissa on useampi kypsyysaste. Maistelumenu on myös hauska ohjelmanumero esimerkiksi asiakkaiden pikkujouluihin.
Tiesitkö, että Suomessa syödään kolmanneksi eniten juustoja koko maailmassa?
Suomalainen syö vähän yli 27 kiloa juustoja vuodessa; taakse jäävät jopa juustoistaan kuuluisat ranskalaiset. Ainoastaan tanskalaiset ja islantilaiset syövät muutaman siivun enemmän kuin suomalaiset.
Maistelumenu pitkän kaavan mukaan
1. Goudajuustot
Kypsytysaika väh. 3kk
Maukas & vivahteikas
Kypsytysaika väh. 9 kk
Aromikas & kiteinen
2. Luomu kermajuustot
Kypsytysaika n. 3 kk
Lempeän kermainen & hedelmäinen
Valio Luomu™ kermajuusto pitkään kypsytetty
Kypsytysaika väh. 6 kk
Intensiivinen, kermainen & hedelmäinen
3. Cheddarjuustot
Kypsytysaika väh. 6 kk
Mureneva & hedelmäinen
Kypsytysaika väh. 16 kk
Intensiivinen & mureneva
4. Välijuusto
ainutlaatuinen, kiteinen gouda. Lempinimeltään ”gourmesan”
Kypsytysaika väh. 7kk
Kiteinen & karamellinen, kristallinen
5. Emmentaljuustot
Kypsytysaika väh. 3 kk
Aromikas & pähkinäinen
Kypsytysaika väh. 6 kk
Voimakas & pähkinäinen
Kypsytysaika väh. 9 kk
Vahva & rikas, itkevä emmental