Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Juustojen maistelumenu

Juustojen maistelumenu

Suomalaiset syövät juustoja erityisesti joulun aikaan. Uusi tapa koota juustolautanen, on luoda yhden juustotyypin ympärille maistelumenu eri kypsyysasteista, joiden makuvivahteita voi vertailla kuin viinejä.

Suomalaiset ovat aina syöneet paljon juustoja, mutta joulukuu on varsinainen juustokuu. Suomalaisten juustomaku on laajentunut viime vuosina kohti kypsempiä ja voimakkaampia makuja. Tutun ja perinteisen edamjuuston rinnalle ovat nousseet muut, vahvemmat juustotyypit: kypsytettyjä cheddareita ja goudaa myydään koko ajan enemmän. Kiinnostus erilaisiin juustolajeihin on yleistynyt.

Trendikkäin juustomaistelumenu rakentuu yhden lajin ympärille

Perinteisellä juustolautasella on yleensä viiden erilaisen juuston kokoelma: yksi mieto ja yksi voimakas, yksi pehmeä ja yksi kova juusto, tuttuja klassikoita ja joku harvinaisempi erikoisuus. Samalla tavalla kuin viineissä, myös juustoissa kypsyysaste antaa juustoille monenlaisia makuvivahteita, joten kiinnostavan juustolautasen voi rakentaa yhden juustotyypin ympärille. Valiollakin on useita vaihtoehtoja juustotyypeistä, joissa on useampi kypsyysaste. Maistelumenu on myös hauska ohjelmanumero esimerkiksi asiakkaiden pikkujouluihin.

Tiesitkö, että Suomessa syödään kolmanneksi eniten juustoja koko maailmassa?

Suomalainen syö vähän yli 27 kiloa juustoja vuodessa; taakse jäävät jopa juustoistaan kuuluisat ranskalaiset. Ainoastaan tanskalaiset ja islantilaiset syövät muutaman siivun enemmän kuin suomalaiset.

Maistelumenu pitkän kaavan mukaan

1. Goudajuustot

Valio Salaneuvos®

Kypsytysaika väh. 3kk

Maukas & vivahteikas

Valio Salaneuvos® Vanhempi 

Kypsytysaika väh. 9 kk

Aromikas & kiteinen

2. Luomu kermajuustot

Valio Luomu™ kermajuusto

Kypsytysaika n. 3 kk

Lempeän kermainen & hedelmäinen

Valio Luomu™ kermajuusto pitkään kypsytetty 

Kypsytysaika väh. 6 kk

Intensiivinen, kermainen & hedelmäinen

3. Cheddarjuustot

Valio Juhla® cheddar

Kypsytysaika väh. 6 kk

Mureneva & hedelmäinen

Valio Hienoin Juhla® cheddar

Kypsytysaika väh. 16 kk

Intensiivinen & mureneva

4. Välijuusto

ainutlaatuinen, kiteinen gouda. Lempinimeltään ”gourmesan”

Valio Keisarinna®

Kypsytysaika väh. 7kk

Kiteinen & karamellinen, kristallinen

5. Emmentaljuustot

Valio Emmental sinileima

Kypsytysaika väh. 3 kk

Aromikas & pähkinäinen

Valio Emmental punaleima

Kypsytysaika väh. 6 kk

Voimakas & pähkinäinen

Valio Mustaleima™ emmental

Kypsytysaika väh. 9 kk

Vahva & rikas, itkevä emmental


Search