Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Maistuvaa kalaruokaa helposti

Maistuvaa kalaruokaa helposti
Petri Nuutinen
Petri Nuutinen
Ruokapalveluiden asiantuntija

Suurkeittiömaailma ja erityisesti kouluruoan kehittäminen ovat Petrin sydäntä lähellä. Hänelle on kertynyt vuosien vankka kokemus tuotekehityksestä, reseptiikasta ja koulutuksista julkishallinnon puolella.

Suunnittelimme reseptikokonaisuuden pakastekalasta erityisesti ruokapalveluiden ja lounasravintoloiden käyttöön. Pakastekala on käytännöllinen ja helppo raaka-aine keittiössä ja tässä artikkelissa esittelemme vinkkejä erityisesti siihen, miten pakastekalasta saadaan mahdollisimman täyteläistä ja mehukasta, ilman että lopputulos on vetinen.

Nyt nappaa!

Valio Aimo® koekeittiön ruokapalveluiden asiantuntija Petri Nuutinen loi useita helppokäyttöisiä reseptejä. Kala katoaa vikkelästi lautaselta, kun se on mehevää ja kastike täyteläistä. Nämä reseptit sopivat ammattikeittiöihin erityisesti työvoimapulan aikaan; resepteillä nopeutat valmistusprosesseja ilman ylimääräistä keittämistä ja tai tiskiä. Esimerkiksi padan peseminen on helpompaa, kuin kastiketta ei keitetä.

Mehukasta, muttei vetistä

Lähes kaikista pakastekaloista irtoaa nestettä paiston aikana. Nesteen määrä voi olla jopa 20 % kalan painosta ja se riippuu kypsennystavasta, lämpötilasta sekä kalanlaadusta. Tuntemalla tuotteen nestemäärän, saadaan oikeiden tärkkelysten käytöllä haluttu lopputulos kastikkeeseen.

Etenkin seitiä sisältävissä uunikaloissa on useimmiten järkevää käyttää kahta tärkkelystä; maissitärkkelystä ja kylmätärkkelystä. Maissitärkkelys sitoo uunissa kypsyessään kalasta tulevan nesteen, kun kylmätärkkelyksen avulla kastike pysyy tasaisena sitä jaettaessa kalan päälle.

”Haluamme aina välttää tilannetta, jossa kastike on päällä, kala välissä ja neste makaa vuoan pohjalla.”

-Petri Nuutinen, ruokapalveluiden asiantuntija
Hallittua kypsentämistä kylmävalmistuksella

Hallittua kypsentämistä kylmävalmistuksella

Upeus näissä resepteissä on se, että ne voi tehdä paistovalmiiksi päivän tai jopa kaksi päivää ennen. Kala laitetaan vuokaan, kastike sen päälle ja laitetaan kokonaisuus kylmiöön odottamaan paistamista. Kun kastikkeessa on käytetty kylmätärkkelystä, ei tärkkelys painu alas, vaikka se odottaisikin kalan päällä ennen paistamista. Kylmävalmistusnäkökulma toimii näissä resepteissä erittäin hyvin; kalan kypsentäminen on hallittua, kun emme sekoita kylmää kalaa ja kuumaa kastiketta. Kun molemmat komponentit ovat kylmiä, kypsennys alkaa vasta uunissa ja se on näin hallitumpaa.

Hyödynnä helppokäyttöiset reseptit

Alla Petrin luomia maukkaita reseptejä pakastekalasta. Kokeile ja kato mikä on oma suosikkisi valmistaa ja mikä maistuu asiakkaillesi parhaiten. Kokeile resepteistä myös variaatioita sen mukaan, mitä tuotteita on saatavilla. Esimerkiksi Välimeren uunikalan voi valmistaa mistä vaan kalakuutiosta; lohesta, seitistä tai kirjolohesta.


Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla foodservice-alan asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search