Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Välimeren maut ruoanlaitossa

Välimeren maut ruoanlaitossa
Tuomas Hämäläinen
Keittiömestari

Työssäni Valio Aimo koekeittiöllä suunnittelen, kokeilen, maistan ja toteutan, eli saan päivittäin tehdä juuri sitä, mitä rakastan, ja kirjoittaa siitä.

Välimeren maissa syödään tuoreista, sesongin mukaisista raaka-aineista valmistettuja ruokia, joita maustetaan yrteillä. Tutustu eri maiden tyypillisiin makuihin ja resepteihin.

Välimerellä suositaan lähellä tuotettua ja sesongin parhaita raaka-aineita

Välimeri on laaja käsite, joka yltää Espanjan Gibraltarilta aina Turkin Iskenderuniin asti peitoten Italian niemimaan, Kreikan rannikot sekä Maltan, Kreetan ja Kyproksen saaret. Välimeri ulottuu myös Ranskaan ja Pohjois-Afrikan maihin asti, joten maantieteellisen laajuutensa vuoksi ei sen ruokakulttuurikaan ole ihan yksiselitteinen. Jokaisella maalla omat ruokaperinteensä.

Yleisellä tasolla Välimeren maissa syödään hyvin alueellisesti, niin että rannikolla nautitaan merenantimia ja mantereella lihaa, kanaa, lammasta ja riistaa, kuten kania. Oliiviöljy, valkosipuli ja yrtit ovat käytännössä Välimeren maustamisen pyhä kolminaisuus. Usein saatetaan kuvitella, että Välimeren ruokakulttuuri on mausteista, mutta eksoottisten mausteiden sijaan, miltei poikkeuksetta maut pyritään tuomaan esiin tuoreiden, sesongin raaka-aineiden kautta.

”Oliiviöljy, valkosipuli ja yrtit ovat käytännössä Välimeren maustamisen pyhä kolminaisuus.”Search