Siirry sisältöön

Vuoden kokki 2019 Mikko Kaukonen liputtaa korkean laadun puolesta

Vuoden kokki 2019 Mikko Kaukonen liputtaa korkean laadun puolesta

Pääsimme haastattelemaan onnellista ja helpottunutta Vuoden kokki 2019 voittajaa tuoreeltaan heti kisaviikonlopun jälkeen.

Mikko Kaukonen on osallistunut Vuoden kokki kilpailuun aiemminkin ja sijoittunut niissä neljä kertaa finaaliin, joista kaksi kertaa tuli hopeamitali kotiin. Nyt hän pääsi kirkastamaan mitalin ja vein voiton kotiin.

Tarkkoja suunnitelmia hänellä ei vielä ole miten aikoo ottaa hyödyn irti uudesta tittelistä. ”Haluan edistää suomalaista ruokakulttuuria vuoden mittaa, mutta aika näyttää, miten vuosi etenee. Perusarki alkoi jo heti kisan jälkeen sunnuntaina”, Mikko Kaukonen tuumii suunnitelmistaan.

Aiempi kokemus ja treeni auttoivat suunnittelussa

Mikko Kaukonen oli harjoittelut etukäteen erilaisia finaalitehtäviä, sillä oletuksella, että pääraaka-aineena olisi liha tai kala ja raaka-ainekorin sisältö on lähes, tulkoon samanlainen joka vuosi. ”Aiemman kokemuksen perusteella pystyin hahmottelemaan ikään kuin sabluunan: jos pääraaka-aine on tämä, siihen sopii tämä lisäke ja jos taas toinen, niin siihen sopii tuommoinen lisäke”, hän kertaa kisastrategiaansa.

Street food oli haastavampi myös Kaukosen mielestä, sillä esimerkiksi äyriäisiä ei ollut paljon ja niistä piti tehdä yksi annos, jonka suunnittelu oli street food -osiossa hänelle haastavin. Kaukonen lähti laskemaan raaka-aineiden määriä ja mitä niistä saa aikaan. ”Suljin ensimmäisenä pois yksitellen ne raaka-aineet, joita halusin käyttää pääruoassa, minkä jälkeen jäljelle jäävistä syntyi katuruoka-annokset, joita piti toteuttaa 3 erilaista ruokalajia eli yhteensä 36 annosta.”

Mikko Kaukosen street food -annokset
Voittajan on helppo hymyillä
Mikko Kaukonen kilpailemassa
Karitsan ulkofileepaistia ja karitsanrasvalla maustettua paistoliemikastiketta

Search