Pinnalla pohjolan helmi – Itämeren ruokavalio
Asiantuntijat hehkuttavat Välimeren terveellistä ruokavaliota, mutta hyvää tekeviä ja herkullisia aineksia löytyy myös läheltä, täältä Pohjolasta. Nyt voidaan ylpeydellä puhua terveellisestä Itämeren ruokavaliosta, jonka päätähtinä paistattelevat lähellä tuotettu ruoka ja sesongit.
Välimeren ruokavalion kerrotaan lisäävän elinvuosia ja edistävän erityisesti sydänterveyttä. Samaa tekee myös Itämeren ruokavalio. Sitä noudattavilla on tutkimusten mukaan pienempi riski vyötärölihavuuteen, ja lisäksi se näyttää suojaavan matala-asteiselta tulehdukselta, jonka uskotaan olevan yhteydessä muun muassa syövän ja sydäntautien syntyyn.
Johtotähdiksi kotimaisuus ja sesongit
Itämeren ruokavaliossa painottuvat kotimaisuus ja sesonginmukainen ruoka sekä ruokakulttuurimme aarteet: kotimaiset kasvikset, marjat ja kausihedelmät sekä ruis, rypsiöljy ja kala. Maukkaat kotimaiset kasvikset, juurekset, marjat ja kausihedelmät keventävät ruokavaliota ja sisältävät tarpeellisia kivennäisaineita, vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita sekä tietysti tuovat ruokiin vaihtelua, väriä ja makua.
Täysjyväisiä viljatuotteita, kuten täysjyväleipiä ja -puuroja, on suositeltavaa syödä monipuolisesti päivittäin. Itämeren ruokavaliossa esille nousevat erityisesti meille suomalaisille tärkeät ruis, kaura ja ohra. Niistä saa kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Itämeren ruokavaliossa maidolla ja piimällä on ravitsemuksellisesti merkittävä rooli terveelliseen ruokavalioon kuuluvana osana. Ruokajuomiksi suositellaan rasvatonta maitoa ja piimää, lisäksi päivittäiseen käyttöön kuuluvat viili, jogurtti ja rahka. Ne sisältävät erityisesti tärkeitä kalsiumia, B-ryhmän vitamiineja ja korkealaatuista proteiinia.
Itämerellisiä reseptejä lounastarjontaan
Alla muutamia herkullisia reseptejä, joissa tuttuja aineksia on käytetty uudella tavalla. Itämerestä inspiraationsa ammentaneet reseptit tarjoavat asiakkaille lisää maukkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja lounaalla.