Siirry sisältöön
Luettavaa tuotteista

Vastuulliset kalavalinnat

Vastuulliset kalavalinnat

Kala on hyvää ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Kala sisältää useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Vastuullisilla kalavalinnoilla voidaan vaikuttaa siihen, että kalaa riittää merissä tulevaisuudessakin. Tutustu ravitseviin ja vastuullisiin kalavalintoihin.

Kala on erityisen hyvä D-vitamiinin ja hyvien rasvahappojen lähde. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää monipuolisesti.

Hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Itämerestä pyydettyä lohta, taimenta ja silakkaa sekä sisävesien petokaloja, etenkin haukea, tulisi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tarjota vain noin 1-2 kertaa kuussa lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville väestöryhmille vierasaineiden minimoimiseksi.

Käytä kalaa, joka täyttää kestävän kehityksen kriteerit

Vastuullisia kalavalintoja on helppo tehdä esimerkiksi WWF:n laatiman kalaoppaan avulla. Selkeät liikennevalo -värikoodit auttavat kalalajien valinnassa. Eettisellä kalansyönnillä halutaan tukea ja edistää kalakantojen säilymistä. Suuri osa maailman kalakannoista on ylikalastettuja, joten valinnoilla voi vaikuttaa.

Kotimainen kala on eettisesti kestävin valinta

”Vastuullisuus ja elintarvikkeiden hankinta- ja valmistusketjun läpinäkyvyys vaikuttavat yhä enemmän asiakkaidemme valintoihin”, kertoo Valion tuoteryhmäpäällikkö Niina Nissinen.

”Lounasruokailun kestävistä kalavalinnoista kannattaa ilman muuta viestiä ruokailijoille ruokalistalla. Kotimaiset kalalajit ovat nostaneet suosiotaan, esimerkiksi lahna nähdään nyt uudenlaisessa nosteessa. Suomalaisille WWF:n opas on kannustavaa luettavaa, sillä lähes kaikki kotimaiset kalat ovat vihreällä listalla”, Niina kertoo.


Search