Siirry sisältöön
Asiakastarinat

Vuoden keittiöpäällikkö Ari Ruoho – lähiruoan sinnikäs puolestapuhuja

Vuoden keittiöpäällikkö Ari Ruoho - lähiruoan sinnikäs puolestapuhuja

Keittiöpäällikkö Ari Ruoho on tehnyt pitkän uran suomalaisessa ravintolamaailmassa. Ari tunnetaan lähiruoan ja parhaiden suomalaisten raaka-aineiden puolestapuhujana ja luonnonläheisenä tee-se-itse-miehenä. Tällä hetkellä mies luotsaa Royal Ravintolat -ketjuun kuuluvia ravintola Nokkaa ja ravintola Hietaa, jotka käyttävät keittiöissään Valion tuotteita.

Tammikuussa 2018 Ruoho voitti arvostetun PRO-palkinnon ravintolan keittiöpäällikkö -sarjassa. Vuoden teemana sarjassa olivat vastuullisuus ja esikuvallisuus. Arin tavattuaan ymmärtää, miksi juuri hänet palkittiin. Nämä kaksi arvoa ovat aidosti ja luontevasti osa häntä.

Tapaamme puheliaan keittiöpäällikön ravintola Nokassa. Mestari tekee heti suuren vaikutuksen astellessaan etuovesta sisään kantaen juuri kaadettua kaurista kainalossaan. Ari on ollut kaurismetsällä auringon nousun aikaan ja toi kotiin vietävän illallisen ravintolansa keittiöön leikattavaksi.

Ari metsästää ja kalastaa vapaa-aikanaan paljon itse, ja on näin oman käden kautta oppinut valitsemaan tuottajansa ja toimittajansa tarkasti. Itsemetsästetty riista päätyy ajoittain myös oman ravintolan lautaselle: ”Tänään Nokan à la carte -listalta saa ampumaani hirveä.”

Voita ei kannata säästellä

Arin ruokafilosofiassa kunnioitetaan raaka-aineiden aitoa, luontaista makua. ”En halua peittää ruoan sielua eli juuri tälle raaka-aineelle ominaista makua ylimääräisillä mausteilla. En voi sietää kevytlevitteitä tai korvikkeita. Meillä käytetään kotona ja ravintoloissa aitoa voita. Piste.”

Rakkauden suomalaiseen voihin ovat huomanneet monet asiakkaat ja ruokakriitikotkin. Nordic White Guiden nimetön arvostelu muun muassa nosti yhdeksi ravintola Nokan menestystekijäksi ”Save no butter -filosofian”.

Ari allekirjoittaa tämän hymyssä suin. ”Kyllä tämä pitää paikkansa. Voi ei toki saa olla liian hallitseva, vaan on löydettävä oikea tasapaino. Minulle Valion voissa on suola kohdillaan, ja siinä on puhdas ja raikas maku.

Voita käytetään siellä, missä se on parhaimmillaan. Paistamisessa, ruskistamisessa ja jälkiruoissa. Esimerkiksi paahdettu maa-artisokka ja ruskistettu voimajoneesi on ehkäpä herkullisinta ikinä”, hän hehkuttaa.

”Ravintolabisnes on elämystä eikä trendien metsästämistä.”

Search