Ravintola-alalla tarvitaan asiakaspalvelutaitoisia ja vastuullisuusasiat hallitsevia työntekijöitä. Työnantajiltaan nuoret odottavat puolestaan trendikästä imagoa ja joustoa työajoissa, kertoo Sakkyn koulutuspäällikkö Kimmo Pousi.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto vetää Savon koulutuskuntayhtymään perinteisesti etenkin kokkiopiskelijoita. Tarjoilijaopintojen vetovoima on aina ollut vaatimattomampi, mutta tällä hetkellä tarjoilijapula korostuu niin koulun penkillä kuin työelämässäkin.
”Tilanne on samansuuntainen monissa muissakin oppilaitoksissa, ja syitä siihen on etsitty MaRan työryhmiä myöten. Kukaan ei tunnu osaavan sanoa, mistä suuntaus johtuu”, toteaa Sakkyn koulutuspäällikkö Kimmo Pousi.
Hakijapulasta kärsivää alaa halutaankin nostaa esiin muun muassa toukokuisessa Taitaja-kilpailussa, jossa osallistujien 22 vuoden yläikäraja on tarjoilija-lajissa kokonaan poistettu.
”Toivottavasti se saisi ihmiset omalta osaltaan taas kiinnostumaan tarjoilijankin työstä.”
Harjoittelussa pudotus todellisuuteen voi olla raju
Ammatillisen koulutuksen reformi astui voimaan vuonna 2018. Sen myötä noin puolet ammatillisista perusopinnoista siirtyi suoritettavaksi työpaikoille. Sakkylla on laaja ja vakiintunut verkosto työpaikkoja, joissa nuoret pääsevät työn makuun opiskelijoiden kanssa toimimaan tottuneiden kollegoiden kanssa.
”Aivan alussa pudotus todellisuuteen voi olla raju, ja esimerkiksi ajoissa oloa ja työpaikan sääntöjen noudattamista voi joutua harjoittelemaan. Mutta kun rytmiin päästään ja motivaatio on kohdallaan, sujuu työpaikalla tapahtuva oppiminen pääsääntöisesti hyvin”, Pousi sanoo.
Ammatillisen koulutuksen tarkoitus on antaa opiskelijoille työtehtävän vaatimat perusvalmiudet, joiden päälle on hyvä lähteä rakentamaan lisä- ja huippuosaamista.
Pousin mukaan ravintola-alalla korostuvia ominaisuuksia ovat huolellisuus, tarkkuus ja kyky pitää monta rautaa tulessa kiireenkin keskellä. Asiakaspalvelutaitoja tarvitsevat tarjoilijoiden lisäksi myös annoksiaan asiakkaille esittelevät kokit.
”Ensi syksynä astuvat voimaan uudet tutkinnon perusteet, ja silloin olemme lisäämässä asiakaskohtaamisten harjoittelua ja esiintymistaitoa alan kaikissa opinnoissa”, Pousi linjaa.
Myös vastuullisuus on päivän sana alalla kuin alalla. Sakkyssa on tarjolla vastuulliseen gastronomiaan keskittyvä tutkinnon osa, minkä lisäksi hävikin ja energiankulutuksen seuranta ovat nousseet keskeiseen rooliin läpi opintojen.
Sakky Kuopio. Kimmo Pousi Sakkyn opetuskeittiössä.
Työpaikan nuorekas imago vetää puoleensa
Siinä missä sana oli ennen työnantajalla, ovat roolit keikahtaneet nykyisillä työntekijän markkinoilla päälaelleen: hakija päättää, kuka työnantajaehdokkaista on hänen arvoisensa.
Esimerkiksi yrityksen imagon merkitys on työpaikkaa valittaessa lisääntynyt.
”Työpaikan nuorekas ja trendikäs imago vetää puoleensa etenkin nuoria työntekijöitä”, Pousi sanoo.
Hän on huomannut nykynuorten asettavan työelämälle muutenkin hyvin erilaisia odotuksia kuin vanhempansa. Yhteen työpaikkaan ei ehkä olla valmiita sitoutumaan pitkäaikaisesti ja täysipainoisesti, vaan elämään kaivataan vapautta. Se voi tarkoittaa vuoden reissua Australiaan tai lisääntynyttä vapaa-ajan merkitystä jokapäiväisessä elämässä.
”Kaikki nuoret eivät enää halua tehdä täyttä työaikaa. Moni tekee vain sen verran, että pärjää taloudellisesti ja panostaa loput vapaa-ajan viettoon.”
Se on hyvä työnantajankin muistaa. Ehkä muuttuneiden arvojen tiedostamisessa on yksi keino saada alalle tarvittavaa pitovoimaa.
Sakky Kuopio. Opiskelija Toni Kesänen Sakkyn opetuskeittiössä.
Teksti Terhi Pääskylä-Malmström, kuvat Matias Honkamaa