Hyppää sisältöön
Paras tapa luomutavoitteeseen pääsemiseksi
Pinnalla nyt

Paras tapa luomutavoitteeseen pääsemiseksi

Paras tapa luomutavoitteeseen pääsemiseksi

Luomu kasvattaa kiinnostustaan ja entistä useampi haluaisi kasvattaa luomutuotteiden käyttöä. Tärkeimpiä syitä valita luomutuotteet ovat niiden puhtaus, hyvä maku, terveellisyys, ympäristöystävällisyys ja eläinten hyvinvointi.

Myös ammattikeittiöiden on hyvä tiedostaa tämä. Välillä kuulen puhetta luomutuotteiden olevan liian kalliita ja heikosti saatavilla. Näin saattaa joissain tuoteryhmissä vielä ollakin, mutta maitotaloustuotteissa luomutuotteita on laajasti saatavilla.

Mitä Ruotsi edellä, sitä täällä perässä

Moni asia saapuu maailmalta meille Ruotsin kautta, erityisesti kuluttajakäyttäytymiseen, ravintolatrendeihin ja ruokailmiöihin liittyen. Eikä luomuruoan osuus kulutuksesta tee tässä poikkeusta. Ruotsissa erityisesti julkishallinnon ruokapalveluissa luomu on valittu keinoksi toteuttaa vastuullisesti omaa tehtävää osana kunnan palveluita. Luomu on nostettu hankintakriteeriksi yhä useammassa tuoteryhmässä. Naapurimaamme kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa maitotuotteista yli 50 % on jo luomua. Tämä näkyy myös meille tavarantoimittana; ilman kattavaa luomutuotevalikoimaa ei markkinoilta löydy tilaa.

Luomuruoan kasvu näkyy myös meillä Suomessa. Pro Luomun mukaan luomutuotteiden myynti on kasvanut 13% vuosivauhtia. Se on moninkertainen verrattuna ruokamarkkinan kasvuun verrattuna. Luomun suosio on tuplaantunut 2010-luvulla. Luomun käyttäjiä on aiempaa tasaisemmin eri väestöryhmissä. Yli puolet suomalaisista käyttää luomutuotteita säännöllisesti vähintään kerran kuussa ja 28 % eli yli miljoona suomalaista käyttää luomutuotteita jo viikoittain tai useammin.

Kun luomutuotteet päätyvät yhä enenevässä määrin kuluttajan ostoskoriin kaupasta, nousee odotukset myös ammattikeittiöitä kohtaan. Tämän kehityksen vaikutukset varmasti näkyvät vanhempien vaatimuksissa ja palautteissa koulu- ja päiväkotiruokaa kohtaan.


Etsi