Siirry sisältöön

Vinkkiartikkelit

Pizzaa per favore!

Suomalaiset on viime vuosina vallannut todellinen pizzahuuma. Lue, miten onnistut pizzan valmistuksen eri vaiheissa.

Tunnemme flatbreadin, pitan, naanleivän, flamkuchenin ja kotimaisen rieskan. Mutta miten pizza? Alun perin pizza oli köyhien cucina povera ruokaa, yksinkertaista ja säilyvää. Etelä-Italia on käytännössä pizzan koti, mutta nykyään mm. Yhdysvalloista tulee mitä erikoisempia pizzatyyppejä. Oletko kokeillut valmistaa esim. Detroit-tyylistä paksupohjaista pizzaa tai hybridiversiota jäätelötötteröstä eli pizza conesta, joka syödään rullalla?

Tunnetuimmat italialaiset pizzatyypit

Napolilainen pizza, sertifioitu alkuperäinen pizza
00-jauhot ja hieman hiivaa, kohotus 1-3 vuorokautta huoneenlämmössä, paisto kuumassa 430-480°C puu-uunissa, nopea paisto 60-90 sekuntia. Mehevä sisus, reunoilta paksu, sitkoinen ja maistuva pizza.

Roomalainen pizza, ohut peruspizza
Perusjauhot ja paljon hiivaa, lyhyt nostatusaika, paisto uunissa 290-320°C noin 3 minuuttia, miedosti makua.

Roomalainen levypizza, pizza al taglio
Jauhot ja hieman hiivaa, kohotusaika 1-3 vuorokautta (kylmässä ja huoneenlämmössä), paistetaan yleensä sähköuunissa 290-320°C noin 10-12 minuuttia, rapea ja maukas levypohja, jonka voi paistaa GN-vuoassa, myydään kylmänä tai lämmitettynä palana (al taglio) painon mukaan.

Löydä keinosi erottautua

Laadukkailla raaka-aineilla ja viimeistelyllä on merkitystä! Vaikka pizzaa on tehty satoja vuosia, ovat pizzan raaka-aineet pysyneet samoina; taikinapohja, kastike, täyte ja juusto. Mikä tekee pizzasta paremman kuin muiden kilpailijoiden? Vastaus löytyy yksinkertaisista raaka-aineista ja kuinka hyvin niitä osaa käyttää hyväksi. Koekeittiömme korostaa, että laadun tärkeyttä ei voi koskaan ylikorostaa. Mikäli raaka-aineesi eivät ole kunnossa, et ikinä saa hyvää pizzaa.

Talon rakentamisessa pohjatyöt ratkaisevat. Pizzanteossa taikinapohja on pizzan perustava elementti. Onko taikinasi rapea? Haetko makua vai näköä? Pitääkö taikinasi valmistua nopeasti vai voitko ennakoida ja tehdä taikinapohjan mahdollisesti joitain päiviä aiemmin? Pizzapohjasi maistuu valintojesi mukaan. Moni kuluttaja valitsee pizzerian pizzapohjan mukaan.

Koska pizzantekoon ei montaa raaka-ainetta tarvita, valittuihin tuotteisiin kannattaa satsata. Viestinnässäsi kerro mitä tomaattia olet käyttänyt, onko se DOP-merkittyä, käytätkö luomua tai lähituotetta. Lisäät asiakasmäärääsi kun käytät myös kasviperäisiä tuotteita ja tarjoat gluteenitonta pizzapohjaa. Ajattele erilaisia kuluttajaryhmiä ja tarjoa vaihtoehtoja.

Asiakas ei voi ymmärtää mistä maksaa ellei sitä ole selkeästi kerrottu. Kaikkia ei voi eikä kannata miellyttää mutta kun mietit tarkkaan omien asiakkaittesi mieltymyksiä, löydät oikean tasapainon. Pizzan viimeistelyllä korostat kädentyötäsi ja täytteen tuoreutta. Tukkumme on pullollaan mitä herkullisimpia vaihtoehtoja mistä valita. Asiakas on valmis maksamaan enemmän vaivannäöstäsi.

5 vinkkiä erottautumiseen

1. Hyvät raaka-aineet kunniaan.
2. Ole läpinäkyvä ja kerro mitä tuotteita käytät.
3. Seuraa trendejä.
4. Palvele myös erikoisruokavaliota seuraavia.
5. Uskalla olla erilainen, kokeilu on sallittua.

Toimi hyvikin mukaisesti

Keittiömaailmassa voittaja on se, joka onnistuu käyttämään raaka-aineensa kokonaan ja ilman hävikkiä. Varastokierto on nopeaa, rahaa ei loju kaapeissa eikä raaka-aineita heitetä hukkaan. Pizzan syönnissä ylivoimaisesti eniten hävikkiä jää pizzanreunoista. Hävikistä voidaan kehittää hyvikki pienin teoin.

Kassavirtasi piristyy kun kehität reunapaloja varten myytäviä erilaisia dippejä, kastikkeita tai pestoja. Sillä aikaa kun asiakkaasi odottavat pizzojaan, voit myydä alkupalaksi valkoista flatbread tyyppistä pizzaa valmiiksi paloiteltuna ja siihen sopivia makukombinaatioita. Viikoittain tai kuukausittain vaihtuvat täytteet, dipit ja kastikkeet pitävät asiakkaasi mielenkiinnon elossa.

Täytteet, dipit ja kastikkeet voi myös teemoittaa oman mieltymyksen mukaan. Yrityksesi voi suosia grillimaailmasta tuttuja bbq-kastikkeita tai raikkaita ruohosipuli-kermaviilikastikkeita. Jos haluat itämaisia makuja, voit yhdistää tahinia, sitruunaa, sumakkia ja maustamatonta jogurttia. Tuoreista yrteistä saa mitä ihanimpia pestoja itse tehtyä. Kokeile klassista basilikaa ja minttua tai voimakkaan makuista öljyä rucolalehdistä. Kokeilujen kautta mielikuvitus on rajana.

Jos toivot klassista italialaista pizzerian henkeä, tee pizza biancan kaveriksi antipastolautanen. Voit käyttää parmankinkkuviipaleita tai mortadellaa, kovia juustoja kuten parmesaania tai pecorinoa, tuoretta cantaloupemelonia ja jopa tuoretta viikunaa. Voit tehdä myös Lappi teemaisen antipastolautasen kylmäsavustetuilla poroleikkeleillä, leikkaamalla leipäjuuston paloja ja lakkahilloa sivuun.

Vaativan kuluttajan voittaminen puolelleen

Kuluttajat seuraavat varsinkin sosiaalisen median kautta kotimaisia ja ulkomaisia pizzatrendejä. Tutuilta satelee suosituksia milloin mihinkin pizzeriaan kannattaa mennä. Varsinkin nuoremmat sukupolvet arvostavat kasviperäisiä ratkaisuja ja vegaanisuutta.

Suurimmat pizzatrendit tulevat tällä hetkellä Yhdysvalloista. Gluteenittomien, varsinkin kukkakaalipohjaisten, pizzapohjien kulutus on kasvanut räjähdysmäisesti. Lihaa korvaavien raaka-aineiden valikoima laajenee ja superfoodit kuten avokado ja lehtikaali kiinnostavat asiakasta. Gluteeniton, vegaaninen, luomu ja selkeät merkinnät mistä raaka-aine on peräisin, edesauttavat valinnoissa. Muista myös viestiä valinnoistasi – läpinäkyvyys on ajan henki.

Raaka-aineiden erilaisia valmistusprosesseja kannattaa miettiä makuprofiilien ja tesktuurien kautta. On fermentoitua, pikkelöityä, kuivattua, karamellisoitua ja raakaa, kypsytettyä, esivalmisteltua ja paistettua. Uskalla olla erilainen ja mieti mitä voisit mahdollisesti itse valmistaa tuomaan lisäarvoa tuotteellesi. Meidän aimo valikoimiin tutustumalla voit löytää uuden suosikkituotteesi.

Mieleenpainuvia makuyhdistelmiä voi kehittää lähiympäristöstämme esimerkiksi kuusenkerkästä tai maailman mauista kuten Lähi-idän shawarma-kanasta tahinin, sitruunan ja paprikan kanssa. Välillä yksinkertaisimmat maut voivat yllättää. Kokeile pizzataikinan päälle ohuiksi viipaloituja ja esikeitettyjä perunasiivuja, mozzarellaa, rosmariinia ja sormisuolaa. Aasian ja Japanin maut soijan, srirachan, pikkelöinnin ja vaikka sashimin muodossa toimivat pizzassa.

Kysy säännöllisesti asiakkailtasi palautetta, niin opit mikä on yrityksellesi pizzan onnistumisen salaisuus!

Pizza al taglion suosion salaisuus

Levypizzaa kerran syöneenä ymmärtää sen suosion. Kuluttaja pystyy itse määrittelemään mitä makuyhdistelmää haluaa syödä ja pizzapalansa koon, jolloin maksaa painon mukaan. Kokeilunhaluinen pystyy vaivattomasti maistelemaan montaakin erilaista pizzaa. Yrityksellä taas on mahdollisuus hyödyntää samaa pizzapohjaa moneen eri makuyhdistelmään.

Levypizza on halvempaa ravintoloitsijalle sekä kuluttajalle, kuin kokonainen käsintehty oma pizza. Pizza al taglion pohjan voi valmistaa GN-vuoassa ja paistaa sähköuunissa 290-320°C noin 10-12 minuuttia. Samasta pizzapohjasta kannattaa valmistaa pizza rossaa tomaattikastikepohjalla ja valkoista pizza biancaa. Taikinapohjasta tulee pitkän nostatuksen ansiosta rapea ja maukas. Levypizzaa syödään käsin, jolloin myynti nopeutuu.

Varsinkin lämpimänä kesäpäivänä kylmänä tarjottu pizza al taglio tuntuu luontevalta. Kylmänä toimivat täytteet kuten rucola, pesto, säilötyt vihannekset, suolaiset parmesaanin lastut ja salamin leikkeleet. Jotkin pizzeriat Italiassa valmistavat paikan päällä asiakkaan toiveiden mukaan täytteet. Seinällä näkyy lista raaka-aineita, joista asiakas voi valita mieleisensä. Täytevalikoimaa käyttämällä oppii mitkä raaka-aineet myyvät parhaiten. Toki levypizzan palan voi myös lämmittää. Roomassa, missä levypizza on suosittu, asiakkaat tietävät ja haistavat kauempaa milloin levypizzaa on tarjolla. Pizza al taglio maistuu niin torimyyjälle kuin kansanedustajalle.

Levypizzan makuyhdistelmiä voi tuunata oman mielen mukaisesti. Opit nopeasti mitkä maut asiakkaitasi koukuttavat.

Keittiömestari Tuomas Hämäläisen reseptit parhaisiin pizzoihin

Napolilaisen pizzan klassisin versio on tomaattikastikkeella ja mozzarellalla täytetty Pizza Margherita. Voit käyttää tavallista tai puhvelinmaidosta tehtyä bufala-mozzarellaa. Bufala on valuvampaa kuin tavallinen mozzarella, ja se lisätään yleensä vasta paistamisen jälkeen.

Tarjoa levypizzaa lounaalla tai take away -annoksena. Aitoon roomalaiseen tyyliin kuuluu, että pizzapalat ostetaan vitriinistä mukaan ja syödään nopeasti käsin.


Pizzan valmistuksen salat

Haluatko maistuvan pizzapohjan vai nopeasti valmistuvan pizzan asiakkaalle? Suunnitteletko ennakkoon työtehtävät vai onko aikasi kortilla? Katso vaiheittain ohjeet maukkaan pizan valmistukseen. Kokeilemalla eri tyyppisiä jauhoja ja niiden sekoituksia, tuorehiivaa tai kuivahiivaa, voit löytää oman uuden suosikkisi tutusta aiheesta.

Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa

Koko Suomen toimitustukku

Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.

Pääkaupunkiseudun pikatukut

Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.

VALO Tilauspalvelu

VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.

Search